Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търговските банки: Депозитите ще се увеличават, кредитната активност ще се забави

Снимка: архив

Депозитите в банковата система ще продължат да се увеличават, докато кредитната активност ще се забави, прогнозират в тримесечния си бюлетин от Асоциацията на търговските банки. Тази тенденция е в следствие на забавената икономическа активност заради кризата от Covid-19

Средните лихвени проценти по новодоговорените кредити и срочни 

депозити задържат достигнатите ниски стойности, отчитат в бюлетина си за състоянието на икономиката и банковата система през второто тримесечие на годината от Асоциацията на търговските банки. Заради кризата с коронавируса депозитите в системата ще продължат да нарастват. 

В същото време кредитната активност се забавя. 

От асоциацията отчитат, приходите им от лихви от кредити намаляват, докато разходите им за лихви по депозити – се увеличават. Приходите на банките от такси и комисионни също намаляват спрямо първото тримесечие и спрямо миналата година. Нетният доход от такси и комисионни формира 23% от общия оперативен нетен доход при 32% средно за Европа.  

Банките у нас правят повече провизии спрямо голяма част от тези в други държави. Общата капиталова адекватност и базовият собствен капитал са много над изискуемите регулаторни равнища и над средната стойността на тези показатели в Европейския съюз.  


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна