Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Овладени са пожарите в Хасковско

| обновено на 08.08.20 в 11:12
Снимка: БГНЕС

Пожарите в Хасковска област, които избухнаха вчера, са овладени, но остават под наблюдение. Забранено е паленето на огън на открито.

Заради пожарите в региона беше обявено бедствено положение в общините Харманли, Хасково, Димитровград и Тополовград, което е в сила до полунощ на 9 август.

Пожарите са под контрол. Три са останалите огнища, където се работи все още, съобщи директорът на Областната пожарна безопасност Николай Вълчев:

„Пожарите около Динево и Изворово, където са локализирани, през днешния ден ще бъдат наблюдавани. Покрай река Тунджа също имаме съсредоточени доста екипи, работи и верижна техника“.

Вчера беше критично положението край Харманли, където пламъците обхванаха над 5 хиляди декара и прехвърлиха през магистралата и река Марица до индустриалната зона.

„Беше опасно, хората се страхуваха, влезли даже в града, тука са спасили всичко, благодарение на пожарникарите, всичко беше евакуирано, всичко беше спасено, дано не се повтаря“, каза още Вълчев.

Днес отново се очаква да се възобновят някои от огнищата заради високите температури и силния вятър. Забранено е боравенето със селскостопанска техника при почистването на ливади и стърнища в Хасковска област.

Вчера е имало 247 пожара, а пожарникарите са участвали в 73 спасителни операции в страната.

Най-тежка е била ситуацията в Хасково, Ямбол и Сливен, обясни днес главен комисар Николай Николов, директор на ГДПБЗН.

Големият пожар между Българин и Рогозиново е под контрол.

Късно снощи огънят прехвърли магистралата и р. Марица и влезе в индустриалната зона на Харманли. Всичко в момента е потушено и няма опасност за близките населени места.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна