Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една ливанка за опустошената ѝ родина

В основата на трагедията в Бейрут е ширещата се корупция, казва Лидия ал Ашкар пред Радио България

4
Снимка: ЕПА/БГНЕС

„За съжаление няма го предишния Бейрут, за съжаление не можем да върнем стрелките назад“ – това са горчивите думи на Лидия ал Ашкар от Ливан по повод трагедията в Бейрут. Преди дни мощна експлозия на пристанището в ливанската столица буквално опустоши част от града, като отне живота на над 200 души, рани хиляди и предизвика хаос и бунтове сред местното население.

Но според Лидия, разпадът на държавата Ливан води началото си много преди катастрофата от 4 август. „За съжаление гражданската война, която започна през 1975 г. и спря след 16 години, продължи с други средства. Оттогава Ливан страда и е жертва на проблемите и политическите разногласия в региона. А някога това беше перлата на Близкия изток!“.

С много емоция в гласа тя сподели пред Радио България, че Гражданската война я е прокудила от Ливан. Днес тя живее в България и не може да се завърне в родината си. В тези дни на тежки изпитания тя се тревожи за близките си и преживява събитията заедно с тях.

Според Лидия ал Ашкар в основата на трагедията на пристанището в Бейрут е ширещата се корупция по високите етажи на властта

Чуйте емоционалния ѝ разказ пред Севда Дюкянджи:


Снимките в галерията са предоставени от Лидия ал Ашкар.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна