Чуйте ни!

Чуйте ни!

Езиковото многообразие е богатство, с което малко медии по света могат да се похвалят. Ние сме една от тях. Вече 84 години Радио България предоставя на света информация от и за страната ни на различни езици. 

Началото на чуждоезиковата продукция на БНР е поставено през 1936 г. с предавания на есперанто, а година по-късно – на френски, немски, английски и италиански език. През годините езиците, на които радиото излъчва по света, се увеличават с испански, руски, португалски, турски, арабски, албански, гръцки, сръбски...

През 1992 г. предаванията за чужбина приемат името Радио България, а от месец май 2004 г. екипът им поддържа многоезичната страница на БНР в интернет. 

19 февруари - денят на Апостола на българската свобода

19 февруари е датата, на която всяка година свеждаме глави и запазваме мълчание пред величавото дело и героичната гибел на един от най-големите радетели за освобождение и просперитет на народа ни – Васил Иванов Кунчев – Левски. Навършват се 147..

публикувано на 19.02.20 в 13:02

Радио България става на 84 години

В своя първообраз, Радио България се появява на 16 февруари 1936 година – само 13 месеца след като радиоразпръскването у нас става държавна собственост, а българското радио, тогава – Радио София, официално стартира своята дейност. Денят бил неделен..

обновено на 16.02.20 в 10:49

Андон Балтаков: Вярвам в доброто, което всеки човек притежава

След поредица от сътресения, заради криза в управлението на Българското национално радио, за генерален директор на медията бе избран Андон Балтаков. Първите си стъпки в журналистическата кариера той прави в Радио България, а работата му..

публикувано на 14.02.20 в 12:13

Зубрите се завърнаха в Източните Родопи

В древността бизоните населявали тракийските земи, ала с напредването на цивилизацията и с изсичането на горите популацията им започнала да намалява. Докато един ден, в началото на миналия век, от Стария континент не си отишъл и последният..

публикувано на 12.02.20 в 12:44

Традиционната българска култура оживява в стария Златоград

Китното родопско градче Златоград е едно от малко останалите места в България, където човек може да се докосне до традиционната култура на българина и да „вкуси“ от нея. Само на хвърлей разстояние от пясъчните плажове на Гърция и на около 300 км от..

публикувано на 11.02.20 в 14:33

Младата надежда Милена Тодорова мечтае за олимпийски медал в биатлона

Милена Тодорова постигна най-големия успех за страната ни в младежкия биатлон – тя завоюва три медала в три различни дисциплини на световното първенство в Ленцерхайде (Швейцария). Двайсет и две годишната българка спечели сребро в индивидуалната..

публикувано на 10.02.20 в 11:55

В родината си получих сериозна професионална подготовка, във Виена се развих като музикант

Професор по оперно дирижиране в Университета за музика и сценични изкуства във Виена, първи гост-диригент в Opera na Zamku (Шчечин, Полша), постоянен участник в International Opera Music Festival в замъка Сигулда (Латвия)... Музикалните..

публикувано на 09.02.20 в 08:25

Посланията на София - събрани в албума „Пътят към теб“

София Георгиева, позната само като София, намира своето място на родната поп сцена преди повече от 15 години. Песента, станала причина това да се случи, е „Син талисман“ − композиция, която и до ден днешен е запазена марка за поп певицата. 2004 е..

публикувано на 08.02.20 в 09:00

Експертът Максим Бехар: Наше огромно задължение е да бъдем прецизни към истината

„ Това не е асансьор за успех, трябва да се изкачиш по стълбите “ – този надпис грабва окото още при влизането в сградата, където се помещава компанията на българския ПР експерт Максим Бехар. Кога започва неговото изкачване до най-високото..

публикувано на 06.02.20 в 11:31
Леда Милева

Споменът за голямата българска поетеса Леда Милева е жив и ярък

„Красотата понякога се появява неочаквано. Тя може да бъде един заскрежен храст или горска теменужка, или детска усмивка или една благородна постъпка. Важното е да умееш да я забелязваш “ – казваше приживе голямата българска поетеса Леда..

публикувано на 05.02.20 в 13:08