Радио България - чуйте ни!

Езиковото многообразие е богатство, с което малко медии по света могат да се похвалят. Ние сме една от тях. 
Вече 84 години Радио България предоставя на света информация от и за страната ни на различни езици. 

По-долу ще намерите аудио версии на подбрани наши публикации.  

Как можем да направим ЖП транспорта привлекателен навсякъде в ЕС?

2021-ва официално бе обявена за Европейска година на железопътния транспорт . Една от причините предложението на Европейската комисия да получи общоевропейска подкрепа в ЕП е ефектът, който този тип мобилност ще окаже върху целите на ЕС за постигане..

публикувано на 12.01.21 в 14:37

Европейската помощ за регионите – гъвкавост и по-малко бюрокрация

Гъвкавост и по-малко бюрократични спънки през следващия период на оперативните програми – това са част от ефектите на постигнатото в началото на декември споразумение по регламента на общите правила за достъп до структурните фондове на ЕС в периода 2021..

публикувано на 09.12.20 в 08:25

Хора с добри сърца сбъдват детски мечти за Коледа

Деца от Центъра за специална образователна подкрепа (ЦСОП) в град Кубрат ще получат и тази година мечтания коледен подарък. Това ще стане благодарение на кампанията „Снежинка”, организирана от студентката с добро сърце Мерлин Мехмедова. За пета..

публикувано на 08.12.20 в 10:35

Нови енергийни етикети ще подпомагат избора на потребителите

Ако след 1 ноември 2020 година сте си купили хладилник, пералня или телевизор,   вероятно сте били изненадани при разопаковането на новата си придобивка. Възможно е да сте открили енергиен етикет, който се различава съществено от този върху..

публикувано на 11.11.20 в 10:05

България и академичният живот през погледа на студенти от чужбина

Дори в годината, в която хиляди туристически резервации от чужбина бяха отменени заради опасността от разпространение на коронавируса, страната ни остана привлекателна дестинация за млади хора, които идват тук, за да трупат знания в различни..

публикувано на 04.11.20 в 12:00

Предизвикателството радиороман

Създаването на книгата „Нестинарски танц“ започва като риалити радиороман. Първоначално по Радио София, а впоследствие и в ефира на програма "Христо Ботев" на Националното радио авторите разказват по една глава от съчинението. Заради това романът е..

публикувано на 03.11.20 в 15:45

Илияна Йотова: Имаме достатъчно подготвени хора, които да водят страната

Ако някога попаднете в средите на българските учители зад граница, на ентусиастите, които организират живота на българските общности във всички точки на планетата, сред сънародниците ни от исторически формираните български диаспори в Сърбия, Молдова,..

публикувано на 31.10.20 в 07:15

Оптимистична теория за българското земеделие

Управлението на риска в земеделието е важен аспект за устойчиво развитие на сектора. Освен климатът и болестите, които са основни рискове при растениевъдството и животновъдството, в уравнението се намесва и още един фактор- пазарните рискове. Това..

публикувано на 27.10.20 в 06:25

Турската писателка Айше Шен: „България за мен е родина“

Младата писателка Айше Шен дебютира в Турция с първия си роман „Името ми е Гюл“. Освен с поетично заглавие – „гюл“ на турски език означава „роза“, романът привлича вниманието и с това, че действието се развива в България. Централен персонаж..

публикувано на 20.10.20 в 09:25

Доза оптимизъм за българско-турските икономически отношения

Пандемията от Covid-19 засегна цялата световна икономика, а милиони хора загубиха работата си. Кризата доведе до свиване на потреблението, до прекратяването на производства и до прекъсването на вече изградени вериги на доставки и снабдяване...

публикувано на 15.09.20 в 08:12