Радио България - чуйте ни!

Езиковото многообразие е богатство, с което малко медии по света могат да се похвалят. Ние сме една от тях. 
Вече 84 години Радио България предоставя на света информация от и за страната ни на различни езици. 

По-долу ще намерите аудио версии на подбрани наши публикации.  

Доза оптимизъм за българско-турските икономически отношения

Пандемията от Covid-19 засегна цялата световна икономика, а милиони хора загубиха работата си. Кризата доведе до свиване на потреблението, до прекратяването на производства и до прекъсването на вече изградени вериги на доставки и снабдяване...

публикувано на 15.09.20 в 08:12
Вивиан Лоонела

Европейската Програма за трансгранично сътрудничество ще бъде надградена

Програмата Interreg ( European Territorial Co - operation ) е създадена през 1990 г. и досега са минали 4 успешни периода. Целта на програмата е да насърчава хармоничното икономическо, социално и териториално развитие на ЕС. Обхванати са три..

публикувано на 09.09.20 в 06:10

Българското море вдъхновява европейски артисти за Евровизия 2021

България е единствената държава в Европа, която тази година събра музиканти от континента и създава творческа атмосфера, за да могат те в приятелска среда и посредством работа в екип да създадат песни за предстоящото догодина издание на „Евровизия”..

публикувано на 20.08.20 в 09:17

Една ливанка за опустошената ѝ родина

„За съжаление няма го предишния Бейрут, за съжаление не можем да върнем стрелките назад“ – това са горчивите думи на Лидия ал Ашкар от Ливан по повод трагедията в Бейрут. Преди дни мощна експлозия на пристанището в ливанската столица буквално опустоши..

публикувано на 10.08.20 в 16:45
Долменът в местността Начови чаири край Тополовград е един от най-добре запазените у нас

Хилядолетните долмени – неразгадаемата тайна на Сакар планина

Сакар се разгръща в Югоизточна България, недалеч от границата с Турция. Това е най-ниската ни планина и един от най-слабо заселените региони на страната . Твърди се, че Сакар е люлка на много древна цивилизация, която все още е недостатъчно..

публикувано на 10.08.20 в 06:10

Планът за възстановяване – шанс за рестарт на европейския проект

Кризата с коронавируса доведе до най-тежката рецесия в историята на ЕС. Заради пандемията се очаква европейската икономика да отбележи спад от над 7 % през настоящата година година.  В отговор, Европейската комисия представи План за..

обновено на 10.06.20 в 18:03

Божидар Михайлов – ромското момче, което връща събратята си в училище

Как ромите да излязат от гетото и да изберат пътя на образованието и интеграцията? Отговорът дава един млад представител на общността, който не само заляга над учебниците в преследване на голямата си мечта да завърши университет, но и отделя..

обновено на 02.06.20 в 18:29
Фотоколаж: Силвия Петрова

За чужденците, които изучават българския език като втори

По данни на Института за български език към БАН 15 милиона души по света говорят родния ни език. На днешния празник – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, обръщаме внимание на една определена група от тях –..

обновено на 24.05.20 в 11:25

Здравка Евтимова: Четящият човек не може да бъде манипулиран

Има истории – уж вдъхновяващи, красиви, ала повлечени в тресавище от безсилно заплетени думи. Има и други – истински вдъхновяващи, които политат в съзнанието с лекотата на птица. Сякаш с разперени криле, историите на Здравка Евтимова разместват..

обновено на 24.05.20 в 01:23

Петрич кале – архитектурно съкровище, което впечатлява археолози и туристи

Непристъпна и непозната дори за археолозите, римската крепост Петрич кале е на път да се превърне в нова туристическа атракция. Намира се в диаметрално противоположна посока от едноименния гр. Петрич. Петрич кале е близо до морската ни столица..

обновено на 23.05.20 в 08:19