Радио България - чуйте ни!

Езиковото многообразие е богатство, с което малко медии по света могат да се похвалят. Ние сме една от тях. 
Вече 84 години Радио България предоставя на света информация от и за страната ни на различни езици. 

По-долу ще намерите аудио версии на подбрани наши публикации.  

Градешки манастир

Истории и легенди за манастира „Св. Йоан Предтеча“ край село Градешница

Както повечето манастири в България, и неговата история е дълга, превратна, обвеяна с легенди и драматични събития. Градешкият манастир „Св. Йоан Предтеча“ е с почти 11 вековна история. Бил е опожарен и сринат със земята, за да възкръсне като феникс..

публикувано на 07.04.21 в 09:47

Раздялата с пластмасата за еднократна употреба ще ни отнеме време

Юли 2021 г. е крайният срок, до който страните членки на ЕС трябва да приложат на практика забраната за използване на част от пластмасовите изделия за еднократна употреба. Замяната на еднократните прибори за хранене, бъркалките за кафе, сламките и..

публикувано на 05.04.21 в 10:21

Дихание на призрачни села или музика на тишината

Вятър в клоните, птича песен, дъждовни капки и пукащи стъкла от разбити прозорци – това е звуковата картина на призрачните села на България. В района на старопланинския град Трявна има около 100-тина стари села и махали с общо население от около 1000..

публикувано на 10.03.21 в 10:23

ЕК прие Стратегия за правата на хората с увреждания 2021-2030 г.

Високи тротоари, непристъпни прагове и рампи, водещи за никъде; липса на социални придобивки и достатъчно работни места; бедност и институционализирано бездушие – хората с увреждания всеки ден изпитват на гърба си колко дълъг е все още пътят до..

публикувано на 10.03.21 в 10:16

Режисьорката Майя Виткова-Косев за добротворчеството, изкуството и живота между тях

Без значение дали празнувате 8 март, дали го свързвате с политика, идеология или борба за равноправие между половете, датата със сигурност притежава характерното женско очарование и противоречие. Днес ви срещаме с една млада жена, която сама признава, че..

публикувано на 08.03.21 в 07:05

Фермерските пазари – популярни, но трябва регламент

Хората, които се хранят с чиста и свежа храна, често пазаруват от т.нар. фермерски пазари. На тях производителите излагат своите плодове и зеленчуци, мед, млечни продукти, сладка, консерви, вино. И макар да съществуват вече няколко години,..

публикувано на 24.02.21 в 11:32

Васил Левски е мисия и вдъхновение

Великият български революционер Васил Левски влиза в мислите на българина първо чрез портретния си образ, който родители и учителите ни показват още в най-ранно детство. И остава в съзнанието на всеки от нас, независимо къде и как избира да прекара..

публикувано на 19.02.21 в 05:25

Бедност, неравенства, безработица - стари предизвикателства пред нова Европа

Основна тема в ЕС във връзка с преодоляването на последиците от икономическата криза е заетостта на населението. От началото на пандемията хиляди предприятия останаха затворени, милиони европейци загубиха работата си, а за повечето от нас се наложи да..

публикувано на 10.02.21 в 13:23

Джеки Амир се връща към корените си в България

Тя е израелска писателка с български корени. Пише разказите и романите си на иврит, но описва в тях детството си в България, както и културния шок при пристигането ѝ в Израел. Ражда се в София, а родителите ѝ я кръщават Беатриче , като..

публикувано на 09.02.21 в 13:52

Румяна Белева твори със съкровища от бабините ракли

Почит, тайнство, свещенодействие – всеки може да си избере най-подходящата дума за емоцията, която е изпитал при отварянето на бабината ракла. Докосвайки се до изтъканото от ръцете ѝ платно, той е усетил енергията на друго време, във фигурите е разчел..

публикувано на 09.02.21 в 10:05