Слушайте!

Радио България - чуйте ни!

Езиковото многообразие е богатство, с което малко медии по света могат да се похвалят. Ние сме една от тях. 
Вече 85 години Радио България предоставя на света информация от и за страната ни на различни езици. 

По-долу ще намерите аудио версии на подбрани наши публикации.  

АТОР: България е в ТОП-5 дестинациите за ваксинационни турове в Русия

Хърватия, Сърбия, Турция, България и Гърция са ТОП-5 дестинациите за ваксинационен туризъм в Русия. За това съобщава на сайта си в публикация от 09.02.2022 г. Асоциацията на руските туроператори (АТОР). Интересът на руските граждани към ваксинирането в..

публикувано на 21.02.22 в 10:32

Усещане за родина от САЩ през Япония до България

Новият епизод на съвместния ни подкаст с програма „Хоризонт“ на БНР ви среща с две българки, които допринасят за разпространението на българската култура по света и привнасят натрупания опит в чужбина у нас. Едната е данъчен специалист в САЩ, а..

публикувано на 07.02.22 в 08:00

Европа ускорява прехода от изкопаеми горива към възобновяеми източници на енергия

Енергийният преход е в основата на европейския зелен пакт. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на Европейската седмица на устойчива енергия. По думите ѝ, това е най-модерният план в света за намаляване на..

публикувано на 10.11.21 в 09:25
Гергана и дъщеря ѝ в България

До Америка и... назад - ?!

В десетия брой на подкаста „ Родина зад граница “ разказваме историята на Гергана Ганчева – една българка в Америка. Преди около 20 години Гери поема на студентска бригада зад океана. И остава… Често обаче се завръща. През лятото...  Днес при Гери в..

публикувано на 06.11.21 в 19:49

Онлайн портал сближава гражданите, местните власти и евроинституциите

Проектът „TheMayor.EU – Европейският портал за градове и граждани“ стана българският носител на Наградата за европейски гражданин 2021. Отличието се присъжда от Европейския парламент за принос в насърчаването на доброто разбирателство и интеграцията..

публикувано на 13.10.21 в 09:25
Проф. Ивайло Груев

Фигурата на спасителя – все така търсена, въпреки горчивите уроци от миналото

Как изглежда България на прага на трети за годината парламентарни избори и редовен вот за президент и вицепрезидент? Какви са надеждите за формирането на стабилно мнозинство, което е в състояние да излъчи правителство? Тези въпроси не спират да..

публикувано на 06.10.21 в 11:29

„Петият печат“ – поетичната книга на политолога Ивайло Груев с премиера в СБЖ

Премиера на първата му стихосбирка, заедно с желанието да покаже малка част от родината на своята дъщеря, кара политолога Ивайло Груев да се завърне за известно време у нас от Канада, където живее вече над 30 години. Признава, че пандемията е причината..

публикувано на 02.10.21 в 10:35

Н. Пр. Латифа Беназза: Опитът ви в селското стопанство е особено полезен за Алжир

Въпреки отдалечеността на столиците София и Алжир на над 1800 км., двете страни поддържат дългогодишни дипломатически отношения. Началото им е поставено през 1962 година, когато Алжир печели, продължилата 8 години, война за своята независимост от..

публикувано на 30.06.21 в 11:45

Гласуването на българската диаспора добавя стойност на изборите в страната

На предсрочния парламентарен вот на 11 юли за първи път в чужбина се очаква да се разкрият рекордните над 750 избирателни секции. От 30 години диаспората гласува извън страната, но това право все още предизвиква спорове. За живеещият в Лондон..

публикувано на 17.06.21 в 12:29

Електронната търговия в ЕС се модернизира с нови правила за ДДС

Нови правила относно ДДС за електронната търговия влизат в сила от 1 юли 2021 година в целия ЕС. Целта им е да намалят административната тежест на предприятията, които извършват трансгранични онлайн продажби чрез въвеждане на единна система за..

публикувано на 09.06.21 в 09:25