Радио България - чуйте ни!

Езиковото многообразие е богатство, с което малко медии по света могат да се похвалят. Ние сме една от тях. 
Вече 84 години Радио България предоставя на света информация от и за страната ни на различни езици. 

По-долу ще намерите аудио версии на подбрани наши публикации.  

Н. Пр. Латифа Беназза: Опитът ви в селското стопанство е особено полезен за Алжир

Въпреки отдалечеността на столиците София и Алжир на над 1800 км., двете страни поддържат дългогодишни дипломатически отношения. Началото им е поставено през 1962 година, когато Алжир печели, продължилата 8 години, война за своята независимост от..

публикувано на 30.06.21 в 11:45

Гласуването на българската диаспора добавя стойност на изборите в страната

На предсрочния парламентарен вот на 11 юли за първи път в чужбина се очаква да се разкрият рекордните над 750 избирателни секции. От 30 години диаспората гласува извън страната, но това право все още предизвиква спорове. За живеещият в Лондон..

публикувано на 17.06.21 в 12:29

Електронната търговия в ЕС се модернизира с нови правила за ДДС

Нови правила относно ДДС за електронната търговия влизат в сила от 1 юли 2021 година в целия ЕС. Целта им е да намалят административната тежест на предприятията, които извършват трансгранични онлайн продажби чрез въвеждане на единна система за..

публикувано на 09.06.21 в 09:25

Катрин Ванкова - от „дома на колела“ до голямата сцена на Испания

Между свободата и спокойствието на Испания и българските традиции – така върви животът на българската актриса Катрин Ванкова. Повече от 20 години тя е в Испания. Участва в телевизионни сериали, носещи й популярност. Снима се и в няколко кино..

публикувано на 06.05.21 в 14:46
Градешки манастир

Истории и легенди за манастира „Св. Йоан Предтеча“ край село Градешница

Както повечето манастири в България, и неговата история е дълга, превратна, обвеяна с легенди и драматични събития. Градешкият манастир „Св. Йоан Предтеча“ е с почти 11 вековна история. Бил е опожарен и сринат със земята, за да възкръсне като феникс..

публикувано на 07.04.21 в 09:47

Раздялата с пластмасата за еднократна употреба ще ни отнеме време

Юли 2021 г. е крайният срок, до който страните членки на ЕС трябва да приложат на практика забраната за използване на част от пластмасовите изделия за еднократна употреба. Замяната на еднократните прибори за хранене, бъркалките за кафе, сламките и..

публикувано на 05.04.21 в 10:21

Дихание на призрачни села или музика на тишината

Вятър в клоните, птича песен, дъждовни капки и пукащи стъкла от разбити прозорци – това е звуковата картина на призрачните села на България. В района на старопланинския град Трявна има около 100-тина стари села и махали с общо население от около 1000..

публикувано на 10.03.21 в 10:23

ЕК прие Стратегия за правата на хората с увреждания 2021-2030 г.

Високи тротоари, непристъпни прагове и рампи, водещи за никъде; липса на социални придобивки и достатъчно работни места; бедност и институционализирано бездушие – хората с увреждания всеки ден изпитват на гърба си колко дълъг е все още пътят до..

публикувано на 10.03.21 в 10:16

Режисьорката Майя Виткова-Косев за добротворчеството, изкуството и живота между тях

Без значение дали празнувате 8 март, дали го свързвате с политика, идеология или борба за равноправие между половете, датата със сигурност притежава характерното женско очарование и противоречие. Днес ви срещаме с една млада жена, която сама признава, че..

публикувано на 08.03.21 в 07:05

Фермерските пазари – популярни, но трябва регламент

Хората, които се хранят с чиста и свежа храна, често пазаруват от т.нар. фермерски пазари. На тях производителите излагат своите плодове и зеленчуци, мед, млечни продукти, сладка, консерви, вино. И макар да съществуват вече няколко години,..

публикувано на 24.02.21 в 11:32