Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест пред посолството на Германия у нас с искане за реакция от Берлин

| обновено на 12.08.20 в 20:05
Протест под надслов ''Масово затваряне на очите'' се проведе пред немското посолство в София.
Снимка: БТА

С едноминутно затваряне на очи пред посолството на Германия у нас около 100-200 протестиращи поискаха реакция от Берлин и европейските институции за ситуацията в страната.

Викове “оставка“ и “мафия“ се чуваха в продължение на около 30 минути и пред посолството на Република Германия в България.

Според Павел Божилов, който организира мероприятието във фейсбук, Берлин покровителства премиера Борисов:

“Тъй като от един месец вече има протести, забелязахме, че посолството на САЩ се произнесе в нота към българските протести. Това още не се е случило от страна на Европейската комисия или немските лидери и в частност Християндемократическата партия. И решихме, че сега е удачен момент да ги подсетим за това с нашата спонтанна акция, организирана изцяло от граждани. Нямаме никакви организации зад гърба си“.


От посолството публикуваха позиция, също във фейсбук, по-рано през деня в нея в нея се казва, че Берлин не може да се меси във вътрешнополитически дела на България.

Според Павел Божилов обаче корупционните практики при усвояването на европейските фондове са европейски въпрос и това по никакъв начин не е намеса в суверенитета на страната ни.

В проявата участваха и много хора, които традиционно протестират под прозорците на властта. Както винаги, те посят плакати. Повечето от тях са на немски, сред тях се срещат въпроси като -  “Толерира ли Берлин корупцията?“. След края ѝ те се насочиха към митинга в центъра на София.


Един от първите участници - студентка, която преди е учила в Германия, а сега продължава образованието си в България, коментира:

“На плаката, който нося съм написала на немски - “Не можеш да останеш безразличен“. България изглежда доста жалко в очите на приятелите ми от Германия. Повечето от тях ме питаха дали имам телевизор вкъщи и дали имаме течаща вода“.

Движението пред посолството беше затруднено заради протеста.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени