Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 14 до 18 август спират укрепителните дейности на пътя до Рилския манастир

Снимка: Кирил Фалин, БНР

Спират укрепителните работи на срутищата по пътя Рила Рилски манастир за Голяма Богородица и празниците

За улеснение на пътуването към Рилския манастир и за предстоящите църковни празници Голяма Богородица (15 август) и Успение на Св. Йоан Рилски Чудотворец (18 август), когато Светата обител се посещава от много поклонници и туристи, се спират укрепителните дейности на срутището при 27-ми км на пътя Рила - Рилски манастир, над с.Пастра,съобщават от АПИ. Техниката и екипите ще преустановят работа от петък до вторник включително /14-18 август/. Още от кореспондента Кирил ФАЛИН

Районът на срутищeто е обезопасен, сигнализиран с пътни знаци и временна светофарна уредба. Трафикът в отсечка от около 250 м. се осъществява в една лента, като се пропуска със светофар и при необходимост се регулира и от сигналисти. Шофьорите трябва да карат внимателно, да спазват поставената сигнализация и ограничението на скоростта от 40 км/ч.  

Укрепителните дейности, които започнаха в края на юни, се извършват по график. Техническият проект предвижда да се изгради укрепителна стоманобетонна /джоб/ стена с дължина от 150 м и височина 4,1 м, която да поеме натоварването на част от срутищното тяло и да то бъде подсилено с микропилоти и анкери. 

Една трета от подпорната стена вече е готова и се изпълнява анкерирането ѝ. Общата стойност на укрепителните обекти и дейности е около 6,5 мил. лева.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна