Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънредна среща на външните министри на ЕС заради Беларус

| обновено на 14.08.20 в 16:17
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 9 страни-членки на Европейския съюз, сред които и Германия, както и Европейската комисия поискаха нови санкции срещу Беларус заради оспорваните президентски избори и насилието срещу демонстранти.

В 16 часа започна извънредна видеоконферентна среща на европейските външни министри, на която ще бъдат обсъдени санкциите срещу Беларус , както и ситуацията в Ливан, напрежението в източното Средиземноморие и Венецуела. България е представена от заместник-министър на външните работи Петко Дойков.

Полша, Чехия, Естония, Латвия, Литва и Дания поискаха със съвместно писмо „ограничителни мерки срещу официални лица“ в Беларус, отговорни за изборните резултати, които показват, че досегашният президент Александър Лукашенко печели над 80% от гласовете. Германия, Австрия и Швеция вече се обявиха за налагане на санкции. Щефан Зайберт - говорител на канцлера Ангела Меркел заяви, че насилието за потушаване на протестите в Беларус е неприемливо и е наложително да бъдат обсъдени санкции срещу отговорните за нарушаването на човешките права в страната. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен написа в Туитър:

„Има нужда от допълнителни санкции срещу тези, които накърняват демократичните ценности и човешките права в Беларус. Уверена съм, че днешните дискусии на европейските външни министри ще покажат силната ни подкрепа за правата на хората в Беларус, за фундаменталните свободи и демокрацията.“

Дипломатически източници казват, че против санкции срещу Беларус е Унгария, която отдавна призовава за отмяна на всички европейски наказателни мерки срещу Минск.

Във Фейсбук унгарският външен министър Петер Сиярто написа, че Будапеща е заинтересована от европейски решения, основани на диалог, който не прави невъзможни бъдещи отношения между Беларус и Европейския съюз.

На извънредното заседание на европейските външни министри не се очаква окончателно решение за санкции, а за налагането на такива е необходимо единодушие на 27-те европейски лидери. 

Напрежението в Източното Средиземноморие, Ливан и Венецуела също са сред темите на извънредния съвет на външните министри на Европейския съюз.

Вчера турският президент Реджеп Ердоган заяви, че спорът с Атина трябва да се реши с диалог, а турският външен министър проведе разговори с редица външни министри, сред които и българският Екатерина Захариева.

Франция вече поиска налагане на европейски санкции срещу Турция заради политиката ѝ в Източното Средиземноморие.

Следващата среща на външните министри ще е на 27 и 29 август в Берлин в подготовка на срещата на върха на европейските лидери в края на септември.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени