Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Католическата общност у нас също чества Успение Богородично

Снимка: БГНЕС

Празникът Успение Богородично се чества и от католическата общност в страната.

Програмата включва богослужение в католическата църква "Свети Йосиф", концерт и премиера на книгата "Живот и дейност на загребските милосърдни сестри", посветена на мисионерската дейност на сестрите от Ордена на Свети Викентий от Пауло, които пристигат в България в началото на миналия век по покана на епископа на Софийско-пловдивската епархия.  

Председателката на културно-просветното дружество на хърватите у нас Христина Янкова разказа пред БНР, че в резултат на мисионерската дейност на загребските милосърдни сестри в България са били построени учебни и здравни заведения. Сред тях са сградите, в които понастоящем се помещават военната болница в Пловдив и Националната спортна академия в столицата:

"Не трябва да се забравят тези милосърдни сестри, защото те са оставили незаличими следи за България със своята безкористна саможертвена работа както в областта на социалната и благотворителната дейност, така и в областта на възпитателнообразователната дейност. Тези две големи институции, те принадлежат на милосърдните сестри. Те са изградили, работили са в тях дълги години. Трябва поколенията да знаят за техните подвизи".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна