Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доларът се търгува в двугодишни дъна

Щатският долар поевтинява спрямо останалите основни валути за пета поредна сесия на търговия, достигайки двугодишно дъно с оглед на ниската доходност на американските държавни облигации и слаби данни за икономиката на САЩ.

Негативно влияние върху зелените пари оказва и засилващото се двупартийно политическо напрежение между демократи и републиканци с наближаване на президентските избори в началото на ноември. Според анализатори несигурността преди изборите на 3-ти ноември вероятно ще продължава да води до проблеми за американския долар независимо от вероятния изход на президентската надпревара между Доналд Тръмп и Джо Байдън.

Индексът на долара спрямо кошницата от останалите водещи валути се понижава във вторник с 0,5% към 9,40 пункта, достигайки най-ниско ниво от май 2018 година. Щатската валута се радваше на години на растеж, но коронавирусната пандемия удари силно и водещата световна икономика, което накара инвеститорите да се оглеждат за по-доходоносни инвестиции извън зелените пари.

Солидното възходящо движение на американския фондов пазари и на останалите борси по света пък намали търсенето на долара като "валута-убежище".

В същото време еврото поскъпна към двегодишен връх от 1,1940 долара (най-високо ниво от 14-ти май 2019 г.), отравяйки поглед към психологическата бариера от 1,2000 долара, а британската лира нараства към 1,3200 долара за пръв път от месец март насам.

Американският долар се търгува в 5 и 1/2-годишно дъно спрямо швейцарския франк около 0.9026 нивото (най-ниско ниво от януари 2015 година) и към двуседмично дъно от 105,35 японски йени.

Графика евро/долар



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна