Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СТО: Търговията със стоки удари рекордно дъно през второто тримесечие

Световната търговска организация заяви в сряда, че нейният барометър за търговия със стоки достигна рекордно ниско ниво, което предполага, че световната търговия със стоки регистрира исторически спад през второто тримесечие на 2020 г., когато бяха наложени повсеместни строги ограничителни мерки и блокади, целящи ограничаване на коронавирусната пандемия.

"Допълнителните индикатори обаче сочат за частичен подем в световната търговия и производството през третото тримесечие, но силата на всяко подобно възстановяване остава много несигурна. Не може да бъде изключено това възстановяване да придобие "L-форма" вместо очакваната от мнозина "V-форма", посочва СТО на своя уебсайт, визирайки възможността драматичният спад да бъде последван от слаб или нулев подем ("L- форма") вместо резкият спад да бъде последван от аналогичен силен подем ("V-форма).

Текущият барометър за стоковата търговия, определян от СТО, е на ниво от 84,5 пункта, което е с 15,5 пункта под базовата стойност на индекса от 100 пункта и с 18,6 пункта под неговото ниво точно преди година.


Трябва да се има предвид, че при нормални времеви периоди този индекс предвижда промени на  траекторията на търговията в рамките на няколко месеца, но нестабилността, предизвикана от коронавирусната пандемия, намали значително неговата прогнозна стойност.

Според световната търговска организация това е най-ниското ниво на барометъра за търговията на стоки от 2007 година насам и наравно с рекордното дъно по време на финансовата криза през 2008—2009 г.

Индексът в голяма степен съответства на статистическите данни на СТО, публикувани през юни, според които световната стокова търговия през второто тримесечие на годината се очакваше да отбележи спад с 18,5% в сравнение със същия период на миналата година.

Точният мащаб на спад ще стане ясен едва когато са налични официалните данни за търговията за периода април - юни, допълни СТО.

През април СТО прогнозира, че глобалната търговия със стоки ще спадне с между 13% и 32% през 2020 г., преди да се възстанови с между 21% и 24% през 2021 г., но през юни международната организация посочи, че бързите реакции на правителствата означават, че най-песимистичният сценарий за тази година е малко вероятен.

"Юнската статистика на СТО предполага спад от 14% в обема на търговията в световен мащаб между първото и второто тримесечие на тази година. Тази оценка, заедно с новото отчитане на барометъра за стоковата търговия, предполага, че световната търговия през 2020 г. се развива в съответствие с по-малко песимистичния от двата сценария, очертани в прогнозата на СТО през април", се посочва в сайта на Световната търговска организация.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна