Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фед: Несигурността за икономическите перспективи на САЩ остава "силно завишена"

Членовете на Федералния резерв на САЩ смятат, че несигурността около икономическите перспективи остава "много завишена", като пътят на икономиката зависи силно от развитието на коронавирусната пандемия, показват протоколи от последното заседание на Фед.

"Бяха отбелязани няколко риска пред икономическите перспективи, включително възможността допълнителни вълни от вирусни огнища да доведат до обширни икономически смущения и продължителен период на намалена икономическа активност", се казва в стенограмата от заседанието на американската централна банка, проведено на 28-и и 29-и юли.

На срещата си в края на юли Фед запази основния лихвен процент непроменен в рекордно нисък диапазон между 0,00% и 0,25%, като предупреди, че неотдавнашното възобновяване на случаите на Covid-19 в цялата страна започва да тежи върху икономическото възстановяване.

Централните банкери продължават да преценяват, че би било целесъобразно да се запази този целеви лихвен диапазон, докато не се уверят, че икономиката е устояла на последните събития и е на път да постигне целите на политиката на Фед за максимална заетост и стабилност на цените.

В стенограмата от последното заседание се посочва, че "членовете на Фед са съгласни, че продължаващата криза в областта на общественото здравеопазване ще натежи върху икономическата активност, заетостта и инфлацията в близко бъдеще и създава значителни рискове за икономическите перспективи в средносрочен план".

Според представителите на Фед бързото възстановяване на заетостта, наблюдавано през май и юни, вероятно се е забавило, като те отбелязват, че допълнителното "значително подобрение" на пазара на труда ще зависи от едно "широкото и устойчиво" възобновяване на бизнеса дейност.

Подчертава се също така необходимостта от нов кръг от фискални облекчения, като се отбелязва, че "допълнителната фискална помощ вероятно ще бъде важна за подкрепа в бъдеще на уязвимите семейства и за икономиката в по-широк план".

Трябва да се има предвид, че преговорите между лидерите на опозиционната Демократическа партия и администрацията на Белия дом се провалиха по-рано този месец, като двете страни се обвиняват една в друга за постигане на малък напредък по така необходимия нов пакет от финансова подкрепа.

Междувременно икономиката на САЩ се сви с годишен темп от цели 32,9% през второто тримесечие, когато в страната беше наложена строга карантина и блокада с цел ограничаване на на заразата Covid-19, като това е най-дълбокият спад, откакто започна да се води такава отчетност през далечната 1947 година. Очаква се възстановяване през третото тримесечие, но скорошното възобновяване на случаите на коронавирус може да подкопае перспективата за икономическо възстановяване.

С оглед на това екипът експерти на Фед е заявил на последното заседание на централната банка в края на юли, че те са понижили оценките си за икономическия растеж в САЩ през втората половина на година, показва публикуваната в сряда вечерта стенограма от това заседание.

Пазарите на акции на Уолстрийт реагираха негативно на оповестените протоколи от последната среща на Фед, като и трите основни фондови индекси приключиха търговията в сряда на "червена територия", след като по-рано през деня индексите S&P 500 и Nasdaq Composite нараснаха до ново рекордни върхове съответно от 3 399,54 пункта и от 11 257,422 пункта.

Индексът на сините чипове DJIA затвори в сряда със загуба от 0,31%, широкият индекс S& 500 с понижи с 0,44%, а технологичният Nasdaq - със спад от 0,57%.

Азиатските борси също реагираха негативно на стенограмата от последното заседание на Фед, като в четвъртък японският индекс Nikkei се понижи с 1%, китайският индекс Shanghai Composite с 1,1%, индексът Hang Seng падна с 1,89%, а австралийският ASX 200 с 0,77%.

Междувременно фючърсите на основните американски фондови индекси продължават да се понижават на извънборсовата търговия на Уолстрийт, като фючърсите на DJIA се понижават с 0,41%, на S&P 500 - с 0,42% и тези на Nasdaq100 - с 0,47%.

Очаква се негативен старт и на европейските пазари на акции, като малко преди старта на днешната търговия фючърсите на немския индекс Dax спадат с 1,3%, на британския FTSE100 - с 1,3% и на испанския Ibex-35 - с 1,4%.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна