Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

In memoriam: Вася Радева

Снимка: archives.government.bg

Една от най-ярките певици на Софийската опера – Вася Радева почина на 17 август 2020 година.

В предаването „Български изпълнители“ на 21 август от 23 часа ще може да слушате блестящи интерпретации на сопраното с необикновено красив глас, фрагменти от опери на Росини, Моцарт, Гретри, Росини, „Сътворението“ на Йозеф Хайдн и камерни творби от Антонио Калдара и Лео Делиб.

Вася Радева е родена през 1924 година в семейството на една от първите истински оперни звезди на родната сцена – Пенка Тороманова и изтъкнатия генерал Тодор Радев.
Тороманова учи в Консерваторията в Женева. Тя е един от артистите, положили основите на днешната Софийска национална опера и останала в историята със забележителния си глас и изключителното актьорско дарование. Първата българска Аида, по-късно е и професор в Музикалната академия, където подготвя Елисавета Йовович, Събчо Събев, Мими Балканска, Иванка Митева-Коралова, Таня Начева. Нейният съпруг Тодор Радев, възпитаник на Петербургската генералщабна академия, е военен аташе едновременно в Букурещ, Берлин и Лондон. След връщането си в България e министър на просветата в три последователни кабинета. Негова е идеята за осигуряване на стипендии на млади български артисти, които учат в големите европейски центрове.

Вася Радева като Розина от „Севилският бръснар“ на Джоакино РосиниВ това семейство с изградени традиции на почит към културата и изкуството расте Вася Радева.
Първите стъпки на младата певица на сцената са съпроводени с драматични събития. След политическите промени през 1944 година генерал Радев е изправен пред Народния съд, който му дава условна присъда, но малко по-късно е интерниран от София. В края на 40-те години цялото семейство е изселено в Луковит, а синът е изпратен в Белене.

Докато следва немска филология, Вася учи пеене при леля си – Геновева Списаревска. След като завършва Историко-филологическия факултет на Софийския университет тя се явява на конкурсния изпит в Операта и то с виртуозната ария на Лучия от Доницетиевата опера. Комисията е озадачена как толкова млада и неопитна певица изпълнява тази трудна ария абсолютно точно и с естествена лекота.

Съвсем скоро идва дебютът на младата певица с ролята на Розина от „Севилският бръснар“. Освен нея на сцената са едни от най-големите имена от състава на Софийската опера – Илия Йосифов, Михаил Люцканов, Павел Елмазов.

След много разговори и обяснения и след като няколко пъти разказва биографията си в Държавна сигурност, Вася Радева е допусната до Младежкия фестивал във Варшава, от който се връща с медал и лауреатско звание. С големи успехи се връща и от Пражка пролет и Общобългарското състезание за певци и инструменталисти.

Обкръжението ѝ от драматични актьори, а може би и вроденият ѝ усет към театрално изкуство, я подтикват да търси човешкия заряд във всеки от своите образи. Гласът ѝ служи на драматургията и подчертава всеки детайл в психологията на персонажа.

На концертния подиум присъствието ѝ също е ярко. Прецизен музикант, с богата обща култура, големи познания по литература и история, Радева поднася забележителни интерпретации на творби от камерния репертоар. Изпълнява много произведения на български композитори, но и песни от Моцарт, Хендел, Скарлати, Хайдн, Рахманинов, Чайковски. Изпълнява всичко в оригинал, все пак тя владее немски, френски и английски.

Сякаш успяла да се дистанцира напълно от драматичните събития, засегнали нея и най-близките ѝ, Радева създава героини, които продължават да живеят в съзнанието на оперните почитатели години след като тя слиза от сцената. Очарованието, което притежава, силната ѝ виталност, изтънченият вкус към изкуството, острият ум и несъмнено прекрасният ѝ глас я правят един от най-комплексните артисти на българската оперна сцена. Сред коронните роли на сопраното са Розина, Лучия, Джилда, Адина и разбира се, Царицата на нощта.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна