Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличение на щата искат служителите на Съдебната охрана


Увеличение на щата поискаха близо 40 служители на Съдебната охрана в Бургас. Те се събраха на т.нар. събрание на открито пред Съдебната палата в града. Те искат да бъдат изпълнени поетите ангажименти от страна на министъра на правосъдието.

С 66 души да бъде увеличен щатът на съдебната охрана за цялата страна. Това е едно от основните искания на служителите. В някои съдилища в страната се налага един човек да охранява цяла сграда, обясни председателят на Управителния съвет на Синдикат „Охрана“ Петко Чалъков.

„Преди 3 години ни трябваха 680 служители, за да покрием на 100 % охраната. Дадоха ни веднъж 66 и после 25. трябват ни много хора. Работим трудно, защото когато се налага човек да излезе в отпуска от външно съдилище, някой от Бургас трябва да пътува на собствени разноски до там. Трябва да тръгне много по-рано и да се прибере много по-късно“, обясни той. Около 6 допълнителни щатни бройки са необходими конкретно за Бургас.

Според Чалъков не се подхожда по еднакъв начин със служители двата синдиката – на Съдебната охрана и на надзирателите.

„Не сме писани в този проект на Постановление от 31 юли на Министерския съвет. Нашият министър не участва ли в Министерския съвет? Защо е подадена само едната Главна дирекция, другата къде е? Друг е въпросът, че това не сме го искали. В един момент се наливат огромни пари в едната Главна дирекция, което е пълно безумие. На тях са отпуснати над 15 млн. лв. повече, разделени по две програми – едната е за затворите, къето се дават 10 млн. лв., а другите 5 млн. лв. са за арестите и пробацията. А на нас не е отпуснато нищо. Така се получава разлика в заплатите и то голяма“, поясни той.

Ако не бъдат изпълнени исканията, протестите под формата на събрания на открито ще продължат и в София. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна