Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнес възстановяването в еврозоната забуксува през август

Възстановяването на бизнес активност в еврозоната от рекордно дълбоката рецесия през второто тримесечие забуксува през август най-вече в сферата на услугите, тъй като отслабна прекомерно силния икономически подем от миналия месец, който беше провокиран от разхлабване на противоепидемичните мерки. Това показват предварителни резултати от редовно проучване на агенция IHS Markit сред европейските мениджъри.

За да овладеят разпространението на коронавируса, европейските правителства наложиха през пролетта строги ограничителни мерки, принуждавайки голяма част от бизнеса да затвори врати, а хората да си останат у дома, което на практика спря икономическата активност.

След като много от тези ограничения бяха облекчени или отменени през втората половина на май и началото на лятото, бизнес активността в еврозоната нарасна през юли с най-бързи темпове от средата на 2018 г. Но последвалото ново повишаване на броя на коронавирусните инфекции в редица европейски държави, някои от ограниченията бяха възстановени, което забави и икономическото възстановяване на региона.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в региона на единната валута, се понижи през август до 51,6 пункта, след като през юли удари двегодишен връх от 54,9 пункта.

Графики на общия PMI индекс и на прогнозния БВП

Въпреки че индексът все още се задържа над важното ниво от 50 пункта (водораздел между свиване и експанзия на икономическата активност), неговото понижение през август вероятно ще парира надеждите за възможно "V-образно" възстановяване на европейската икономика от най-тежката в историята рецесия, отчетена през второто тримесечие.

"Отскокът на еврозоната загуби скорост през август, подчертавайки присъщата слабост на търсенето, причинена от пандемията Covid-19. Възстановяването бе подкопано от признаци на нарастващи случаи на вируси в различни части на еврозоната, като подновените ограничения засягат в частност сектора на услугите. В същото време промишлените мениджъри продължиха да публикуват значително увеличение на производството и на нови поръчки", коментира резултатите от проучването Андрю Харкър от агенция IHS Markit.

Индексът PMI в сферата на услугите върна рязко през август до 50,1 пункта от 54,7 пункта през юли, когато достигна 25-месечен връх. Това означава че експанзията на активността в сектор на услугите почти спря през текущия месец.

Индексът PMI, измерващ активността в промишлената сфера, която не пострада по време на разгара на пандемията толкова силно, колкото сектора на услугите, се понижи през август по-слабо до 5,17 пункта от 51,8 пункта през юли.

Според Андрю Харкър "еврозоната се намира на кръстопът, като икономическият растеж или ще се възстанови през следващите месеци или ще продължи да се колебае и ограничава след първоначалния силен отскок след отмяна на голяма част от строгите карантинни мерки и блокади".

IHS Markit представи предварителни данни за бизнес активност през август в двете водещи икономики на еврозоната.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в Германия, се понижи през август до 53,7 пункта от 55,0 пункта. Промишленият PMI индекс нарасна до 53,0 от 51,0 пункта, докато индексът, измерващ активността в сферата на услугите, спадна рязко до 50,8 от 55,6 пункта месец по-рано.

Още по-силен спад бележи общият PMI индекс на Франция през август до 51,7 от 57,3 пункта, след като промишленият индекс падна изненадващо до 49,0 пункта от 51,9 пункта през юли, което е сигнал за подновено свиване на промишлената активност, докато PMI индексът в сферата на услугите се понижи до 51,9 от 57,3 пункта.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени