Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джошуа Бел – У дома с музика

Джошуа Бел
Снимка: joshuabell.com

„Сони класикъл“ издаде на 14 август най-новия албум на цигуларя Джошуа Бел, наречен „У дома с музика“. В записа участват пианистите Джереми Денк, Питър Дуган и Камал Хан, както и съпругата на цигуларя певицата Лариса Мартинес.

Джошуа Бел представя както любими свои творби от класическия репертоар като Пролетната соната на Бетовен, Ноктюрно но Шопен, Славянска фантазия на Дворжак, така и прочути аранжименти като този на Яша Хайфец на музика на Джордж Гершуин от „Порги и Бес“ или на „Уестсайдска история“ на Ленард Бърнстейн. Записани и две изпълнения на Лариса Мартинес – ария на Менделсон и ария на Мюзета от „Бохеми“ на Пучини. Предаването „Музик мания“ представя новия диск на цигуларя Джошуа Бел на 26 август от 14.30 часа.

„У дома с музика“, новият диск на Джошуа БелПрез цялото време на изключително натоварената си професионална кариера Джошуа Бел твърди, че обича между отделните пътувания да бъде у дома. Не обича да ходи по почивки, предпочита семейството и приятелите. Бел разказва, че класическата музика невинаги се е изпълнявала в днешните огромни концертни зали. „Много от творбите на Шуберт например са били изпълнявани в домовете на различни хора на различни соарета. Голяма част от творчеството му не е била публикувана през живота му и срещите в салоните е бил начинът хората да се наслаждават на музиката му“.

Подобен експеримент не е нов за цигуларя. През 2009 г. преди Коледа беше издаден дискът „У дома с приятели“. С приятели той представи колекция от аранжименти на творби на Стинг, Джош Гробан, дори „Бяла Коледа“ и „Свята нощ“. Албумът беше вдъхновен от домашните музикални соарета, на които се събират музиканти, актьори, писатели и поети.

Втората не по-малко атрактивна инициатива е на Ерве Боасие – основателят на Medici.tv, който решава да направи директно излъчване в края на ноември 2013 г. на изпълнения на Джошуа Бел от дома му, по повод на издаването на празничния албум на цигуларя „Музикални подаръци“. 

Българската публика познава Джошуа Бел от трите му гостувания у нас – първото е от 2013 г., след това през 2016 г., когато свири с оркестъра на Класик ФМ радио и през 2019-а, когато в юбилейния сезон на Софийската филхармония свири под диригентството на Найден Тодоров.

Инструментът, на който свири цигуларят, е Страдивариус „Гибсън екс Хуберман“ от 1713 г.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна