Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честваме 143 години от Шипченската епопея

Снимка: Велина Махлебашиева

Българи от различни краища на страната се събраха на историческия връх Шипка за честването на 143-тата годишнина от епичните августовски боеве, предшествали Освобождението.

Инициативата за тържествата беше подета от граждани, след като държавната и местната власт, която традиционно ги организира, ги отмени предвид епидемичната обстановка.

Без военен церемониал, както в предишните години, преминаха тържествата по случай Шипченската епопея. Историческият връх и годишнина от боевете за защитата на прохода събра около хиляда души.

Мариян Костадинов предвождаше походниците от Соколския манастир: „На хората им е нужна тази магия, която има този връх“.

Мнозинството от хората изкачиха всичките 890 стъпала до Паметника на свободата, където се състоя тържествената част. Много от дошлите да почетат празника водеха и децата си:

„За първи път ги водя, да знаят, че дедите им са дали най-скъпото - живота си, за да ги има тях и да живеят те добре“.

Стъпалата до върха изкачи и президентът Румен Радев, който е патрон на честванията. В словото си държавният глава се спря на величавите моменти от епичните августовски боеве, предшествали Освобождението.

И припомни за храбростта на защитниците на прохода и подчерта:

„Тези поборници за свободата не се питаха дали има смисъл да се борят. Те не се убеждаваха един другиго, че всяко усилие е обречено, както често правим днес“.

За празника ще бъде запален и Шипченският огън, а входът на Паметника ще е свободен за посетители след оттегляне на официалните лица, каза по-рано д-р Чавдар Ангелов, директор на Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа", който призова:

"Всички, които ни посетят, да спазват указанията на органите на реда, тъй като предвид късното обявяване на обстоятелството, че все пак ще има някакво тържествено отбелязване, трафикът в прохода е интензивен. Така че да проявяваме взаимно търпение, и всички, които ще влизат в Паметника на свободата, да носят предпазни маски за лице."

Ден преди честването до Паметника на свободата бе разпънат и нов трибагреник. Знамето е едно от най-големите в България - 60 кв. м. До дни ще бъде обявена и обществена поръчка за изработване на Проект за консервация и реставрация на Паметника. Подготовката за ремонтите е в ход, очаква се цялостната реконструкция на каменната фасада да започне следващата година.

Ротари клубове от страната са организатор на тържествата, посветени на 143 години от епичните боеве за отбраната на Шипченския проход, решаващи за изхода на Руско-турската Освободителна война от 1877-1878 г.
снимка: Велина Махлебашиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени