Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Локализиран е големият пожар край Свиленград

| обновено на 23.08.20 в 20:12
Илюстративна снимка
Снимка: архив

Големият горски пожар до свиленградското село Студена е локализиран. През нощта остават дежурни екипи, които ще обхождат периметъра на огнищата. 
Над 30 тона вода са изсипани от хеликоптер Ми-17 от Военновъздушните сили, който е направил 15 захода над пожара в района на свиленградското село Студена, съобщи Министерството на отбраната.
Дежурни екипи остават през нощта, за да обхождат периметъра на пожара. 
Два специализирани екипа от военните формирования на Сухопътните войски в Ямбол и Хасково имат готовност да се включат утре в помощ на огнеборците.
Пламъците обхванаха стотици декари смесени гори между Студена и съседните села Левка и Деришка. Няма опасност за населените места. Пожарът се е разпрострял на повече от 500 декара горски масиви. Областният управител на Хасково Стефка Здравкова обобщи:

"Пожарът е овладян, но остават да дежурят тук екипи на "Пожарна безопасност" и горски служители. Ако е необходимо, утре ще помолим и военните да се включват,  тъй като е изключително пресечен теренът - трудна местност - и не може да бъде гасено с противопожарни автомобили. Всичко, което тук се прави за погасяване на пожара, е на ръка"!

Това е третият голям пожар в района за този месец. Преди 10 дни, само на километри от  днешния пожар бяха изпепелени 10 000 декара гора и над 10 хиляди дка. земеделски земи.

Причините за днешния пожар се разследват. Вероятно отново става въпрос за човешка небрежност.

Екстремален индекс за пожароопасност е в сила за 9 области днес.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени