Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руски лекар опроверга твърденията за отравяне на Навални

| обновено на 24.08.20 в 18:08
Алексей Навални
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Резултатите от изследванията в две руски лаборатории не показват следи от отравяне в организма на Алексей Навални. Това заяви заместник главният лекар на болницата за спешна помощ в град Омск Анатолий Калиниченко.

Анатолий Калиниченко уточни, че първоначалната диагноза „отравяне“ е била поставена от лекарите в бърза помощ, които транспортираха Навални от летището в Омск до болницата.

"Ако бяхме намерили някаква отрова, нещо потвърдено, разбира се, щеше да ни е много по-лесно. Ясна е диагнозата, ясно е състоянието, достатъчно известно е лечението. Тази диагноза остана до края на деня. Ако не се лъжа, в 12.00 часа получихме окончателен отговор от две лаборатории, в Томск и Москва, за това, че не са открити химико-токсикологични вещества, които могат да бъдат разглеждани като отрова или като продукти от действието на отрова", отбеляза Калиниченко.

Затова опозиционерът беше приет в отделението по токсикология, посочи още Калиниченко.

Същевременно главният лекар на омската болница Александър Мураховский подчерта, че колегите му са спасили живота на пациента и никой не трябва да се съмнява в това. "Получих от тях обратна връзка. Благодарят ни за това, че се безпокоим за него. Написаха, че с радост ще ни информират за състоянието на здравето му", посочи той.

Мураховский каза още, че лекарите в Омск са положили големи усилия за спасяването на живота на Навални и никой не трябва да се съмнява в това.

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че президентът Владимир Путин не е участвал в преговори за транспортирането на опозиционния лидер до Германия. По думите му съответното решение е на лекуващите лекари.

По настояване на съпругата му Юлия, Алексей Навални беше транспортиран в събота със самолет от Омск до Берлин, където беше настанен в клиниката „Шарите“. За разликата от руски лекари, германското правителство смята, че руският опозиционер Алексей Навални най-вероятно е бил отровен. Това заяви по-рано днес говорителят на канцлера Ангела Меркел, Щефен Зайберт.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна