Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Принципна подкрепа от ВМРО за свикване на ВНС

| обновено на 25.08.20 в 13:07
Снимка: БГНЕС

Предлаганите от партия ГЕРБ промени в Конституцията търпят правно-техническа корекция, обяви председателят на ПГ на партията Даниела Дариткова.

След среща с коалиционните си партньори от ВМРО Дариткова каза, че засега е постигнато съгласие само по един въпрос - да бъде вписан преамбюл с принципите, по които функционира държавата:

"Разговорите ще продължат. Всички останали текстове трябва да се съобразят, не само с нашия диалог с ВМРО, а и с всички следващи разговори, които ще водим".

От своя страна съпредседателят на парламентарната група на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов заяви, че от  ВМРО подкрепят свикването на ВНС:

"Свикване на Велико народно събрание е необходимо. Необходимо е сериозно изменение или нова Конституция, която на практика да заличи липсата на гъвкавост в институциите и прекалено опосредствената връзка с народа, ако щете, и да направи Конституцията по-адекватна на настоящите обществени реалности".

В момента се провежда среща с депутатите от НФСБ, а по-късно предстои разговор с независимите народни представители.

За внасяне на проект за нова Конституция са необходими 120 подписа, а за решение за свикване на ВНС - 160 гласа. Затова от ГЕРБ държат на поканата си за среща с групите на БСП и ДПС.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна