Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ураганът Лаура - най-голямата заплаха за петролната индустрия в САЩ от 15 години

Петролът поскъпна към 5-месечен връх

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американската енергийна промишленост започна да се подготвя за сериозен ураганен удар, като намали рязко петролното производство до нива, приближаващи се до тези по време на урагана Катрина от 2005 г., и преустанови работата на нефтените рафинерии по крайбрежието на щатите Тексас и Луизиана, съобщава Ройтерс.

Очаква се бурята Лаура бързо да набере сила и да се превърне в голям ураган с ветрове от 185 километра в час, когато удари бреговата ивица в началото на четвъртък, според Националния център за урагани.

Също така се очаква поне триметров бурен воден прилив на тексаския бряг и може да доведе до засилването на бурята в пагубен ураган от четвърта категория..

В понеделник бурята наложи спирането на добив на суров петрол за 15,5 млн. барела на ден, което представлява 82% от офшорното производство в Мексиканския залив - близо до 90-те процента по време на урагана "Катрина" преди 15 години.

Бяха спрени рафинерни съоръженията, които преработват най-малко 1,8 млн. барела петрол на ден или 10% от общия капацитет на САЩ, според Ройтерс.

Това доведе до ръст на цените на бензина във вторник с цели 10,3% спрямо тези от петъчни ден.

Бурята Лаура ще навлезе на сушата в район, който представлява повече от 45% от общия капацитет за преработване на петрола в САЩ и 17% от американското производството, според Администрацията за енергийна информация.

Всичко това доведе до поскъпване на петрола през днешната търговия към 5-месечни ценови върхове.

Фючърсите на американския лек суров петрол WTI с доставка през октомври нарастват с 1,83% към $43,40 за барел, а аналогичните фючърси на петрола Брент се повишават с 1,79% към $46,00 за барел. Така и двата типа петролни фючърси се търгуват в най-високи нива от началото на месец март.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна