Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БОЕЦ блокира входа на Съдебната палата

| обновено на 27.08.20 в 10:18
Представители на БОЕЦ протестират пред съдебната палата.
Снимка: БГНЕС

В началото на 50-ия ден от антиправителствените протести в София привърженици на сдружение БОЕЦ блокираха за около час сградата на Съдебната палата, където се намира и кабинетът на главния прокурор Иван Гешев.

От Сдружението поискаха среща с него и символично направиха около сградата "Кръг на позора" като блокираха всички входове. Когато деловодството на съдебната палата отвори, те ще внесат сигнал срещу ръководителя на Софийската градска прокуратура Илиана Кирилова, обяви председателят на Сдружение БОЕЦ Георги Георгиев:

“Заради отказа й да изпълни съдебно решение по силата, на което тя бе задължена да отговори на БОЕЦ, по зададени от нас въпроси за дейността на Гешев през тези седем години, когато е работил в Софийска градска прокуратура. По наша информация, която ние огласихме, и официални документи, разбира се, през това време за седем години като прокурор – Иван Гешев, няма внесен нито един обвинителен акт. През тези седем години цялата му дейност е свързана единствено и само със сключване на споразумения, които ние наричаме “срамни“, с престъпници от Организирани престъпни групи и с измамници“.

Пътят до Съдебната палата бе изминат с викове “оставка“, като представители на БОЕЦ и симпатизанти се спряха зад бившия Партиен дом, където една бригада от работници се опитваше да почисти боята от пешеходна пътека, начертана на жълтите павета. Това се прави с машини за къртене, от БОЕЦ заподозряха, че тук ще се изграждат заграждения заради предстоящия национален протест на 2 септември.

Беше направена забележка за това, че се увреждат жълтите павета, но до сблъсък и напрежение не се стигна.

“Блокадите-изненади“ започнаха точно преди десет дни. Първата беше на Министерството на правосъдието с искания както за оставката на премиера Борисов, на главния прокурор Гешев и на правосъдния министър Данаил Кирилов, която вече е факт. БОЕЦ се намират на тротоара, движението се извършва свободно.

Представители на БОЕЦ протестират пред съдебната палата

Протестиращите изразиха и недоволството си от факта, че главният прокурор, чийто кабинет се намира в сградата, не използва централния вход, за да влиза в нея.

„Съдебната палатка“, иронично наричаха протестиращите храма на Темида, а към един от отворените прозорци полетяха и яйца. Такива бяха оставени и пред входовете.

На 50-ия ден от началото на протестите в столицата остават блокирани трите възлови кръстовища - на площад "Независимост", при Софийския университет и Орлов мост.

Хладна, но спокойна е била нощта на трите палаткови лагера. Имало е единични подвиквания към протестиращите и леко напрежение на палатковия лагер пред президентството.

“Опитаха се няколко човека да минат, сплашиха ни, че тази вечер ще дойдат да ни изритат, бяха обикновени граждани“.

“Добре мина, покойно беше, но не сме спали, защото очакваме провокатори“, разказаха протестиращи.

Пореден протест с искане на оставка на правителството и на главния прокурор ще се проведе и в Пловдив.

Началото е от 19.00 часа на площад “Съединение”. Организаторите ще организират и шествие, като в общината е изготвен график за поетапно ограничаване на движението по неговия маршрут.

Ново протестно автошествие ще се проведе и в Стара Загора. То ще започне в 18:30 часа и ще стигне до летището, откъдето инициаторите, с чувство за хумор, обещават да "изстрелят в космоса записите на Бойко Борисов, за да ги увековечат".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени