Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ж. Борел: ЕС може да наложи санкции на Турция заради спора за Източното Средиземноморие

Жозеп Борел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

ЕС ще ускори разработването на санкции срещу Турция за незаконните сондажни дейности в Източното Средиземноморие и ще подготви допълнителни мерки срещу Анкара, в случай че няма напредък от турска страна до 24 септември. Това заяви ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел на пресконференция след неформална среща на външните министри на страните от общността в Берлин.

"Ние сме ясно решени да защитаваме интересите на ЕС в знак на солидарност с Гърция и Кипър. Турция трябва да се въздържа от едностранни действия. Това е основен елемент, който позволява диалогът да напредне", заяви той. "Поради тази причина трябва да извървим фината граница между запазването на истинско пространство за диалог и в същото време да покажем колективна сила в защита на нашите общи интереси", отбеляза Борел.

Германският първи дипломат Хайко Маас пък посочи, че отношенията с Турция са "повече от обтегнати" заради спора с Гърция и Кипър в Източното Средиземноморие. Маас също така подчерта, че конструктивният диалог е единственият начин за решаване на кризата.

По-рано тази седмица турският президент заяви, че Анкара не трябва да бъде обвинявана за нестабилност в Източното Средиземноморие на фона на спора с Гърция за дейностите по проучване на природния газ в страната.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна