Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия ще повиши икономическите си прогнози за 2020 година

Германското правителство е готово да преразгледа във възходяща посока прогнозата си за икономически растеж за тази година до спад на БВП с по-малко от 6% спрямо предишна оценка за понижение с 6,3%, заяви за Ройтерс източник от управляващата в страната коалицията.

Министърът на икономиката Петер Алтмайер трябва да представи ревизираната икономическа перспектива в началото на следващата седмица, добави източникът.

Говорител на икономическия министър заяви, че новите прогнози все още се финализират и че Алтмайер ще ги разкрие във вторник (1-ви септември), като в същото време отказа да даде повече подробности.

Германската икономика се сви с рекордните 9,7% през второто тримесечие като в разгара на пандемията Covid-19 срив претърпяха потребителските разходи, фирмените инвестиции и износа , всички се сринаха в

Последните икономически данни обаче сякаш дават надежди, че най-голямата икономика в Европа се намира в силно възстановяване от коронавирусната криза.

Бизнес нагласите се подобриха повече от очакваното през август, тъй като и производството, и услугите набраха скорост. Експортното търсене, най-вече от страна на Китай, пък се възстанови през юни за втори месец, а скорошно проучване на института Ifo показа, че производителите очакват разширяване на бизнес активност през следващите три месеца.

Перспективите за икономиката на Германия тази година изглежда по-светли, отколкото за повечето други страни от формата Г-7 с изключение на САЩ.

Възходящата ревизия на икономическата прогноза на Германия ще окаже влияние върху оценката на данъчните приходи, която трябва да се появи на 10-и септември, и върху нейният бюджет, който трябва да бъде представен до края на септември.

През юни източници на Ройтерс посочиха, че германският финансов министър Олаф Шолц ще поиска от парламента да увеличи новите държавни заеми (дългове) с още 62,5 милиарда евро до рекордните 218,5 милиарда през тази година заради мерките за стимулиране на възстановяването от коронавирусната пандемия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна