Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Goldman Sachs очаква ръст на БВП на САЩ с 30% през третото тримесечие

Американската банка Goldman Sachs обяви в петък, че е увеличила прогнозата си за растежа на брутния вътрешен продукт на САЩ с 3,5 процентни пункта до 30% през третото тримесечие на годината.

В изявлението си големият кредитор отбеляза, че повишението прогнозата се дължи на силни данни от САЩ през юли, особено за личните разходи и доходи, както и за запасите на дребно.

В същото време обаче инвестиционната банка добави, че е понижила очакванията си за БВП за четвъртото тримесечие на 2020 г. с 1 процентен пункт до икономически растеж от 6 на сто.

Goldman Sachs също така понижи и прогнозата си за първото тримесечие на 2021 г. с 1,5 пункта и вече очаква икономиката на САЩ да нарасне с 8% в началото на следващата година.

По-рано в петък Федералният резерв на Ню Йорк посочи, че очаква БВП на САЩ за третото тримесечие да нарасне с 15,3% или с 0,7 процентни пункта повече спрямо предходната оценка.

Също днес Фед на Атланта изчисли, че БВП на САЩ през третото тримесечие ще се повиши с 28,9 на сто.

Тези прогнози предполагат, че американската икономика ще успее да възстанови съществена част от рекордния спад с 3,17% през второто тримесечие по време на разгара на коронавирусната пандемия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени