Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция чества 98-годишнината от победата в Гръцко-турската война

Ердоган по време на церемония в мавзолея на Ататюрк (30 август)
Снимка: БТА

С националистически и популистки послания турският държавен връх отбеляза днес 98-годишнината от решаващата битка при Думлупънар и победата в Гръцко-турската война, която Анкара нарича Война за независимост.

През 1922 година приключва неуспешният опит на Гърция да вземе за себе си територии, принадлежали на Византия преди тя да бъде покорена от Османската империя.

След като се поклони в мавзолея на Ататюрк президентът Реджеп Ердоган отбеляза, че не било съвпадение това, че тези, които искат да изключат Турция от Източното Средиземноморие, са същите завоеватели, които се опитали да нахлуят в Турция преди почти цял век:

“Ключовите ни постижения и успехи в различни начинания от Сирия до Либия, от Черно море до Източното Средиземноморие, от енергийните ресурси до борбата срещу тероризма са най-ясните индикатори, че ние ще защитим правата и интересите на страната си. Турция няма да се уплаши от заплахи и изнудване, особено за Източното Средиземноморие“, каза той.

В телевизионно интервю късно снощи външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу предупреди, че евентуално решение на гръцките власти да разширят териториалните води на Гърция в Егейско море до 12 мили от бреговете й, както Атина направи за Йонийско море, за Анкара би бил "касус бели" - повод за война.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна