Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земеделците могат да кандидатстват за финансова помощ за акциза върху газьола

Снимка: Радио ВИДИН

От днес, 31-ви август, земеделските стопани  могат да кандидатстват за финансова помощ  по схемата за отстъпка от акциза върху газьола, използван в  селскостопанското производство. Тази година бюджетът на схемата е 84 млн. лв.

Документите ще се приемат в общинските служби по земеделие от днес до 21 септември. Право на финансова подкрепа по схемата имат всички, които са регистрирани като земеделски производители и имат заверена регистрационна карта за тази и предишната година.

Максималното допустимо количество газьол, за който може да се възстанови част от стойността на акциза се изчислява по методика за определяне на индивидуалните годишни квоти за различните фермери, а ставката на литър гориво ще бъде определена по-късно на базата на бюджета и сбора от индивидуалните годишни квоти на земеделските стопани, уточняват от фонд "Земеделие".

Миналата година финансова помощ получиха над 11 хиляди фермери, а от началото на прилагането на схемата до момента са изплатени общо над 330 милиона лева.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна