Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на Токийската борса след надежди за продължаване на политиката на Абе от новия премиер

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Японските акции поскъпнаха по време на търговията в понеделник, възстановявайки голяма част част от солидните загуби от петък,  тъй като инвеститорите се надяват, че новият премиер на страната ще продължава да изпълнява политиката на подалия оставка Шинздо Абе.

Подкрепа за борсата в Токио оказа и информацията, че фондът на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway е придобил над 5% от акциите в пет големи японски компании,. както и данни, показващи поредно подобрение на бизнес експанзията в Китай през август и ръст на индустриалното производство в Япония.

Японският фондов индекс Nikkei приключи днешната търговия с повишение от 1,12%, след като петък се понижи с 1,41% като реакция на решението на премиера Абе да подаде оставка поради здравословни проблеми.

Японски медии обаче съобщават, че главният секретар на кабинета Йошихиде Суга ще се включи в надпреварата за поста на Абе, което сякаш успокои инвестициите, че новото правителство ще продължава да провежда политика на досегашния премиер. Очаква се евентуално правителството на Суга дори да разшири фискалните и паричните стимули, които бяха характерни за управлението на Шиндзо Абе.

По-рано днес информационната агенция Jiji press съобщи, че управляващата Либерално-демократична партия ще гласува на 14 септември, за да избере своя нов лидер, който да наследи Абе на премиерския пост.

Подкрепа за днешното възходящо движение на борсата в Токио оказа рязкото поскъпване на акциите на петте японски компании, за които от инвестиционният фонд  на Уорън Бъфет съобщиха, че са закупили над 5% от техните акции.

Акциите на Marubeni приключиха днешната търговия с ценови скок от близо 9,5%, на Sumitomo Corp - с 9%, на Mitsubishi Corp - със 7,2%, на Mitsui & Co - със 7,35% и на Itochu Corp - с 4,19%, което беше достатъчно за акциите на последната компания да достигнат нов исторически ценови връх.

По-рано през деня беше оповестено повишение н а японското индустриално производство с 8% през юли спрямо юни, но на годишна база производственият индекс се понижи с 16,1%. В същото време обаче продажбите на дребно в Япония се понижиха през юли с 2,8% спрямо година по-рано и с 3,3% спрямо юни.

Позитивна новина за инвеститорските нагласи на японската борса беше и новината за поредно подобрение на общата бизнес активност в Китай през август.

Основният китайски фондов индекс Shanghai Composite нарасна по-рано през днешната търговия с 0,8% до нов петгодишен връх, но приключи търговията с понижение от 0,24%. подобно беше поведението и на останалите азиатски фондови пазари, като след първоначално повишение индексът Hang Seng приключи търговията в понеделник с понижение от 0,62%. южнокорейският индекс Kospi падна с 1,17%, а австралийският ASX 200 - с 0,21%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна