Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЕВР решава с колко поскъпва природният газ

Природният газ да поскъпне с около 20 на сто е поискала "Булгаргаз"

| обновено на 01.09.20 в 11:44
Снимка: БГНЕС

Природният газ да поскъпне с около 20 на сто е поискала "Булгаргаз" от енергийния регулатор. Това каза изпълнителният директор на газовата компания Николай Павлов.

"Причината за по-високата цена на природния газ за месец септември се дължи на значителното повишение на цените на европейските газови пазари с над 51 процента. Тази пролет бяха отчетени рекордно ниски ценови нива - както на природния газ на европейските борси, така и рекордно ниски цени на петролните продукти, като основната причина за безпрецедентния спад на цените е спадът в потреблението в резултат на пандемията с Covid-19. Покачването на цените на газа на европейските пазари показва, че потреблението започва да се възстановява, съответно и икономиките в Европа".

Ако КЕВР утвърди това увеличение, от днес един мегават синьо гориво ще струва 22,46 стотинки, без такси и налози. Това няма да доведе до промяна в цената на парното и топлата вода.

Николай Павлов каза още, че към момента просрочените задължения на "Топлофикация-София" към "Булгаргаз" са в размер на 120 милиона лева, като се очаква до края на септември дружеството да погаси изцяло дълга си.

Цялото интервю с изпълнителния директор на "Булгаргаз" за предаването "12+4" на "Хоризонт" четете тук .

Енергийният регулатор ще реши окончателно с колко поскъпва природният газ от днес. Предварително се очакваше скокът да е с около 15 на сто. Миналата седмица по време на общественото обсъждане от "Булгаргаз" посочиха обаче, че увеличението може да е по-високо заради значителното поскъпване на синьото гориво на европейските борси. 

От регулатора още тогава обясниха, че това няма да доведе до преразглеждане на цените на парното и топлата вода, тъй като те вече се определят веднъж годишно, а сегашното поскъпване на газа бе калкулирано предварително.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна