Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промените в Изборния кодекс влизат в правната комисия в НС

Снимка: БГНЕС

Правната комисия в Народното събрание ще обсъди на първо четене предложенията на ГЕРБ и ДПС за промени в Изборния кодекс. 

ГЕРБ предлага машинното гласуване да се провежда само на избори за народни представители, на избори за президент и вицепрезидент и за избори за членове на Европейския парламент, като във всяка избирателна секция да се осигури техническо устройство за машинно гласуване, с изключение на избирателните секции с по-малко от 300 избиратели. 

От ГЕРБ заявяват, че е нецелесъобразно и същевременно опасно от гледна точка на сигурността на гражданите да се образуват избирателни секции в държави извън страната при прекратена или преустановена дейност на задграничното представителство. Управляващите предлагат да се въведе и нова глава в Изборния кодекс - избори за Велико народно събрание по смесената изборна система. 

ДПС предлагат текстът за задължителното гласуване да бъде заличен, тъй като неговото въвеждане нарушава основни конституционни права на гражданите. Според тях квадратчето "не подкрепям никого" покрива пускането на бяла бюлетина. Те предлагат тази опция да бъде премахната, като бъдат заличени всички текстове, свързани с нея. ДПС предлагат да се върнат отменените правила за образуване на избирателни секции извън страната, действали през 2014-а и 2015-а година по настояване на българите в чужбина, както и създаване на избирателни секции, които позволяват значително нарастване на избирателната активност сред относително разпръснатите български общности в Западна Европа и Северна Америка.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени