Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стабилна промишлена експанзия в еврозоната за втори пореден месец

През август промишлената активност в еврозоната остава на пътя на растеж за втори пореден месец, но мениджърите от тази важна за икономиката сферата са предпазливи относно инвестициите и наемането на персонал на фона на коронавирусната пандемия, показват окончателни резултати от редовно проучване на агенция IHS Markit.

Индексът PMI, измерващ активността в промишлеността, която не пострада по време на разгара на пандемията толкова силно, колкото сектора на услугите, се понижи слабо през август до 51,7 пункта от 51,8 пункта през юли, потвърждавайки експресната оценка на Markit.

Това представлява задържане на индекса за втори пореден месец над важното ниво от 50 пункта, което е водораздел между свиване и експанзия на бизнес активността.

Индексът, оценяващ само промишленото производство, който се разглежда като добър показател за икономическото здраве, нарасна до 55,6 пункта от 55,3 пункта, достигайки по този начин най-високо ниво от април 2018 година. И

Индекс PMI на промишлената активност в еврозоната

"Промишленото производство в еврозоната отново нарасна силно през август, предоставяйки допълнителни окуражаващи доказателства, че производството ще се възстанови рязко през третото тримесечие след колапса, наблюдаван в разгара на пандемията от Covid-19 през второто тримесечие", посочи Крис Уилямсън, главен икономист на бизнеса в IHS Markit.

Въпреки този оптимизъм в промишлената сфера обаче, мениджърите продължават да намаляват броя на служителите си и поръчват по-малко суровини и материали. Индексът на заетостта спадна се повиши през август до 44,2 пункта от 42,9 през юли, но все още остава далеч под важното ниво от 50 пункта.

"Ключова тема при последното проучване е, че компаниите предприемат предпазлив подход по отношение на разходите, особено по отношение на инвестициите и наемането на персонал, на фона на продължаващите притеснения относно силата на бъдещото търсене и несигурността в хода на пандемията“, допълни Уилямсън.

IHS Markit представи данни за промишлената активност през август във водещите икономики на еврозоната.

Промишленият PMI индекс на Германия нарасна през август до 52,2 пункта от 51,0 пункта през юли, но под предварителен индекс на ниво от 53,0 пункта.

Аналогичният индекс на Франция обаче се понижи под важното ниво от 50 пункта до 49,8 от 52,4 пункта през юли, но при още по-слаб предварителен индекс на ниво от 49,0 пункта.

Солиден ръст до 53,1 пункта от 51,9 пункта месец по-рано отбеляза италианският промишлен PMI индекс, докато испанският аналогичен индекс падна рязко до 49,9 от 53,5 пункта през предходния месец.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна