Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стобските пирамиди застанаха между местни жители и общински съветници

Феноменът Стобски пирамиди скара днес на сесия на ОбС – Кочериново местните жители на село Стоб с общинските съветници и кмета на общината Иван Минков. Заради предложението на градоначалника, посетителският център и част от паркинга пред него да бъдат отдадени под наем, стобчани заплашиха с протест. Съветниците приеха предложението. Предстои процедура за избор на наемател на обектите.

Стобските пирамиди нажежиха страстите в местния парламент на Кочериново до червено. Представители на инициативен комитет от село Стоб, начело с кмета Георги Ставрев скочиха срещу решението на комисията по Териториално и селищно устройство/ТСУ/ пирамидите да бъдат отдадени под наем. Предложението на кмета Иван Минков е провокирано от липсата на средства за поддръжката на екопътеките към природния феномен. Преди две години е бил изготвен одитен доклад от лицензирана фирма, който е показал, че община Кочериново не може да се справи със стопанисването на обектите в района на Стобските пирамиди. Причината – липсата на финанси и недостатъчни средства за инвестиции. След изготвянето на този доклад не е предприето нищо, заяви на сесията на ОбС – Кочериново, председателят на комисията по ТСУ -  Калин Везенков.

Оказа се, че никой не е информирал кмета на село Стоб, Георги Ставрев за предложението на кмета на община Кочериново и за решението на комисията по ТСУ. На сесията Ставрев изрази възмущението си от идеята посетителския център и част от паркинга пред него да бъдат отдадени под наем. Той предложи в бюджета на общината да бъдат заложени средства за поддръжката на екопътеките. Кметът на община Кочериново Иван Минков, заяви че приоритетите на общината са дофинансиране на важни за образованието и за други хуманитарни дейности, сфери.

Представител на инициативен комитет заплаши с протести, в случай че съветниците гласуват за отдаването под наем на Стобските пирамиди. В подкрепа на своя съгражданин думата взе и общинска съветничка от Стоб, която подкрепя местните хора в стремежа им да опазят Стобските пирамиди и да не допускат външни лица да се разпореждат с емблематичния обект за Рилското корито. В крайна сметка съветниците решиха Стобските пирамиди да бъдат отдадени под наем при ясни правила и условия, които наемателят трябва да спазва.

Чуйте в звуковия файл репортажа на Мариана Попова:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени