Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Унгария затваря за чужденци, за да спре коронавируса

Унгарските граждани, които искат да се приберат трябва да представят негативен PCR-тест

Снимка: iStock/Guliver Images

Унгария затвори от днес границите си за чужди граждани, за да спре разпространението на коронавируса. Същевременно днес външният министър Екатерина Захариева поиска България да инициира дебат в Европейския съюз за общи правила за контрол на вътрешните граници. Това е задачата, която външният министър Екатерина Захариева постави на нашите посланици по време на традиционната посланическа конференция. 

В Европейския съюз вече има общи критерии за контрол на външните граници. 

Сега Екатерина Захариева настоява такива критерии да бъдат изработени и за вътрешните, за да не се стига да повторение на ситуацията от март месец, когато всяка държава-членка действаше едностранно. Очаква се до края на седмицата предложението за дебат да бъде описано в писмо, съобщи още Захариева. 

Външният министър благодари за усилията на всички дипломатически мисии за организирането на зелени коридори и за предвижването на стоки в началото на пандемията. Предстои да видим дали хаотичната ситуация по границите ще се повтори и през есента. Унгария вече обяви, че от днес затваря границите си за чужди граждани. 

Унгарските граждани, които искат да се завърнат в родината си от днес трябва да представят негативен PCR-тест или да останат в 14-дневна карантина.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна