Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германският парламент започна разследване на колапса на Wirecard

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германските депутати започнаха парламентарно разследване за колапса на компанията за разплащания Wirecard. Това проучване цели да се разследва ролята на правителството в неуспеха да предотврати най-голямата следвоенна корпоративна измама в страната, съобщава Ройтерс.

"Това беше фалшива компания. Не получихме нужните отговори относно нейния колапс", заяви Фабио де Маси, член на левицата и един от инициаторите в разследването на скандала Wirecard в рамките на Бундестага. Според депутатката от зелената партия Лиза Паус, правителството "изгради каменни стени, вместо да даде обяснения" за предполагаемата му роля в случая с Wirecard AG.

Преди това президентът на Германския орган за финансов надзор (BaFin) Феликс Хуфелд потвърди, че агенцията е направила всичко, за да отговори на изискванията на законодателите, като обясни, че BaFin е успял да контролира само малка част от финансовите транзакции на Wirecard поради наличните регулаторни ограничения.

В момента компанията Wirecard се демонтира, след като по-рано тази година беше разкрита "финансова дупка" в нейните сметки за 1.9 млрд. евро и това предизвика изпадането ѝ в несъстоятелност.

Бившият главен изпълнителен директор на компанията Маркус Браун и други ръководители са задържани по подозрение, че са управлявали криминален рекет, измамил кредитори за 3,2 млрд. евро. Те отричат  ​​неправомерни действия. Бившият главен оперативен директор Ян Марсалек пък избяга и се укри.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!