Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2 септември - "Велико народно въстание"

| обновено на 02.09.20 в 10:10
Снимка: БТА
Протест под наслов „Велико народно въстание” посреща депутатите в първия ден от новия политически сезон. За първи път заседанието трябва да се проведе в новата пленарна зала, която се намира в сградата на бившия партиен дом. Снощната демонстрация премина спокойно и беше по-кратка заради подготовката за днешната проява

Организаторите заявиха, че това е бил последният ден на мирни протести, а част от протестиращите обявиха, че очакват провокации, но ще продължат с протестите, докато не бъдат изпълнени основните им искания.

Сблъсъци:

Още в 8 ч. се стигна до сблъсъци. Протестиращите започнаха да замерят полицаите с яйца и копия на банкноти от 500 евро. Опитаха и да бутнат една от камионетките, които преграждат входа на НС най-близък до Националната художествена галерия и паркингът на Партийния дом.  Сблъсъците се засилиха около 9:45 ч. На няколко пъти беше хвърлен и лютив газ, който обгази не само полицията, но и част от журналистите пред НС. Няколко полицаи потърсиха лекарска помощ. Към площада са насочени още сили на Жандармерията.


Входът е обграден от плътен кордон. Служителите са вдигнали щитовете си високо, за да се предпазят от хвърлените предмети, включително и бутилки. Именно там са концентрирани и протестиращите. 

Велико народно въстание

Трима пострадали:

Млад мъж беше изведен с линейка от протеста с окървавено лице. Върху него е паднала бутилка, хвърлена по полицаите. Двама полицаи също са пострадали. Оказана им е помощ зад полицейския кордон. Още няколко полицаи са потърсили лекарска помощ заради обгазяването.  


Велико народно въстание

Десетки задържани:

Десетки хора бяха изведени от протеста малко преди 10 ч. и отведени настрани към полицейските бусове.  Протестиращите опитват да съборят бусовете на полицията, които препречват пътя им по бул. "Цар Освободител" и да достигнат до друга секция, където според тях има още задържани, които е трябвало да участват в протеста.

Росен Миленов е задържан, след като успял да премине през полицейския кордон.

Още един мъж е изведен от екипите на жандармерията. От МВР съобщиха, че той е скачал върху полицейски автомобил.

От МВР позовават хората да протестират мирно и да се разграничават от провокаторите. 


"Всичко в България е счупено и сбъркано. Аз живях десет години в Холандия, там се дипломирах - Международно европейско право. Просто тук нищо не работи. И просто се надявам нещо да се промени. София е двумилионен град и, вместо да има един милион човека на улицата, тука - от Стара Загора, от Варна - евала на хората, че са дошли, а софиянци просто спят. Без народът да излезе няма как да се промени нещо", сподели един от протестиращите.


Снимки: БТА и БГНЕС

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна