Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращите свалиха блокадата на Дунав мост преждевременно

На румънска територия са се образували километрични опашки от изчакващи камиони

| обновено на 02.09.20 в 17:41
Снимка: Ася Пенчева, БНР

Блокадата на Дунав мост бе свалена от протестиращите в 17 часа. Техният протест ще продължи в 18.30 ч пред Съдебната палата в Русе. Блокадата трябваше да продължи официално до 20 часа, докогато организаторите имат разрешително, издадено им снощи от полицията. По-рано участниците допускаха, че блокадата може да продължи и до по-късно тази вечер. 

Решението бе взето след пътно-транспортно произшествие, станало по тесния обиколен път, който беше въведен от полицията през село Николово и Източната промишлена зона. Допълнителен аргумент е бил фактът, че на румънска територия са се образували километрични опашки от изчакващи камиони, за които беше невъзможно да преминат границата към България.

Протестиращи срещу правителството и главния прокурор блокираха по обяд района на граничния пункт Дунав мост при Русе.

Движението в района на граничния пункт беше затруднено, а на камиони от Румъния - абсолютно блокирано. 

Автомобили бяха подредени в крайно лявата лента на кръговото кръстовище и така беше блокиран абсолютно достъпът до граничния пункт. 

Протестът е от част от така нареченото "Велико народно въстание". 

Беше обявен обходен път, който отклонява товарните и леки автомобили, които са от България, по булевард "България" на Русе към село Николово. Тъй като обратното движение от Румъния към България е невъзможно поради по-нисък мост в съседна лента на обратната посока, всички товарни автомобили изчакват на румънска територия. Това създава огромни трудности и ще създаде такива през нощта, когато ще бъдат пуснати камионите.

Според протестиращите точно това е начинът в Европа да разберат българските проблеми - със затварянето на вратата към нея. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна