Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събрани са 122 гласа за внасяне на проект за нова Конституция

ВМРО и ГЕРБ се споразумяха за преамбюл в проекта за нова Конституция

| обновено на 02.09.20 в 17:16
Искрен Веселинов и Даниела Дариткова
Снимка: БГНЕС

Събрани са 122 гласа за внасяне на проект за нова Конституция. Това съобщиха на съвместна пресконференция ГЕРБ и ВМРО. Подкрепа е получена от част от депутатите от "Воля" и няколко независими.

В новия вариант на проекта, който ще бъде внесен, се връща преамбюлът, описанието на герба и се премахва възможността за законодателна инициатива на съдебната власт.

По три от условията на ВМРО, по които не е постигнато съгласие – образователен ценз за гласуване, разширяване правомощията на президента със законодателна инициатива и внасяне на вот на недоверие и задължителна наборна служба, ще бъде проведен референдум, успоредно с изборите за Велико народно събрание. 

Даниела Дариткова заяви:

„Записахме преамбюл така, както искаха колегите от ВМРО. Премахнахме възможността за законодателна инициатива на съдебната власт, защото този елемент в нашите предложения предизвика сериозни спорове, записахме изрично текста от Закона за герба в конституцията, за да бъде много точно и детайлно описан българският герб, и ред други промени, които вие ще видите“.

Съпредседателят на ПГ на ОП Искрен Веселинов отбеляза по кои от техните условия са направили компромис:

„Знаете, че ние искахме въвеждане на образователен ценз. Друга важна точка, която предлагахме на нашите колеги беше да включим разширяването на президентските правомощия. И третата тема, по която имахме различия, е свързана с наборната военна служба. Тези три теми не влизат като запис в Конституцията, но всъщност тези три теми ще бъдат подложени на референдум едновременно с провеждането на избори за Велико народно събрание“

Искането за задължително гласуване присъства, но в по-мека форма:

„Знаете нашата борба, срещу купения и манипулирания вот, това е един от елементите на тази борба. И смятаме, че я реализираме по правилния начин“.

Двамата бяха категорични, че проектът за нова Конституция отговоря на волята на техните избиратели.

Те отказаха да съобщят кои от независимите депутати и депутатите на „Воля“ са се подписали под проекта за нова Конституция.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна