Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

38 души от протеста са минали през спешна помощ, обгазени са журналисти

Снимка: БТА

До 14,30 часа 45 души са потърсили спешна медицинска помощ заради протестите днес в столицата. Това съобщи д-р Данчо Пенчев, ръководител на РЗИ-София.

Пострадали са и протестиращи, и полицаи.

Шестима души са хоспитализирани. От тях четирима са полицаи, а двама - протестиращи

Към 15,15 часа през спешната помощ са преминали 38 от случаите, съобщи д-р Георги Гелев, директор на Спешната помощ в София.

Във токсикологията на ВМА е приет обгазен протестиращ. Шестима са прегледани в „Пирогов“, шестима в ИСУЛ, 17 – на място.

Има и шестима задържани пострадали, които са в 1-во, 3-то и 5-то РПУ.

Две линейки непрекъснато са били на място на протеста, а други 7-8 екипа са откарвали пострадали в различни лечебни заведения.

Редица журналисти пострадаха при сблъсъците пред Народното събрание преди обяд. Репортерът на БНР Николай Христов беше обгазен, пострадаха екипи на БТВ. Репортерът на БНТ Николай Минков е получил гърч след многократно обгазяване. Той е откаран с линейка до ИСУЛ и вече е в добро състояние

„Внезапно, след като завърши прякото ми включване в обедната емисия – второ поред, т.е. в края на емисията, получих изключително силна болка в областта на очите. В целия си съзнателен живот такава болка не бях получавал. След което ми се губи не знам колко време, нещо, което успях да регистрирам като спомен, беше линейка. Няма никаква представа кой ми е помогнал, не знак какво се случи, впоследствие колеги ми казаха, че съм получил гърч и се е наложило да ми разкъсат ризата. Аз бях по средата на „огневата линия“. Нямам представа откъде се появи тази течност, според мен това беше почти рутинно действие“, каза Минков пред "Хоризонт".

Видеокадри показаха, че по време на днешните протести около Партийния дом лютиви спрейове ползваха и протестиращи, и полицаи. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени