Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ескалация на напрежението в 56-ата вечер на протести в София

Снимка: БГНЕС

До ескалация на напрежението се стигна по време на снощната 56-а вечер на протести в София с искане на оставките на правителството и главния прокурор. Имаше провокации, хвърляне на бомбички към полицаите, арести и свидетелски разкази за насилие от страна на органите на реда.

Към 21-21.30 ч. бомбички  полетяха към централния вход на бившия Партиен дом. В този момент протестиращи обясниха, че това са провокатори, а атаките не са свързани с протестите. Към плътно бронираните полицаи полетяха и бутилки с вода, камъни, столове, палатките.

Адвокат Николай Хаджигенов обясняваше на полицията, че бомбичките не се хвърлят от мирно протестиращите.

"Това е провокация, най-вероятно е в интерес на Борисов, а това, което се опитвам да направя, е да предпазя хората, които са там, защото примерно тук има 20,30,50,100 човека, които хвърлят, само че те като тръгнат, ще смачкат всички останали хора, които са тук. Това се опитвам да направя".

Нито призивът, нито разговорите обаче дадоха резултат. Полицията изтласка протестиращите от площад "Независимост" към БНБ, бул. "Мария Луиза" и ул. "Съборна", разделяйки по този начин протеста на три. Водното оръдие, докарано на площада, не влезе в употреба, но последва полицейска гонка. Провокиралите действията на полицията успяха да се измъкнат от гонката по малките улички. Големите арести се случиха за хората, които бяха прихванати от градинката пред Народния театър. Един по един протестиращите бяха извеждани и извличани по улица "Съборна". Част от свидетелите разказаха:

"Хората се бият с полицаите. Както винаги полицаите отвръщат на удара".

"Събаряха хора, арестуваха хора, биеха хора , тотално неоправдано полицейско насилие. Упражнената спрямо протестиращите сила не бе пропорционална".



И през изминалата нощ тактиката за обгазяване беше приложена. Отново имаше пострадали журналисти. Организаторите на протеста от така нареченото "Отровно трио" дадоха срок за оставка на правителството до тази сутрин, а протестът започва в 9 ч.

За днес и в други градове на страната са планирани антиправителствени демонстрации.

От 19 часа в Пловдив на площад "Съединение" ще се състои митинг, след което от там ще потегли шествие по главната улица до площад "Централен". Демонстрантите ще преминат и по булевардите "Цар Борис III Обединител" и "Шести септември" до кръстовището с булевард "Руски".

До 22 часа движението ще бъде спирано поетапно.  



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна