Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Устойчива експанзия на китайския сектор на услугите през август

Активността в сферата на услугите на Китай се разшири през август за четвърти пореден месец, като в същото време компаниите от сектора успяха да наемат повече служители за пръв път от януари насам, показват резултати от частно проучване на агенциите Caixin и Markit.

Индексът PMI, измерващ активността в сектора на услугите, се понижи слабо през август до 54,0 пункта от 54,1 пункта през юли и след като през юни нарасна до 10-годишен връх от 58,4 пункта (най-високо ниво от април 2010 г.). Въпреки слабото понижение индексът остава на позитивна територия (над важното ниво от 50 пункта) за четвърти пореден месец, отскачайки силно от рекордното дъно от 26,5 пункта, достигнато през февруари, когато въведената мащабна блокада в Китай за ограничаване на коронавируса парализира за кратко втората по сила световна икономика.

Секторът на услугите, който формира около 60% от китайската икономика и близо половината от градските работни места, се върна към нивата на растеж по-бавно, отколкото големия производствен сектор, но неговото възстановяване набра темп през последните месеци, тъй като отпаднаха коронавирусните ограничения за публичните събирания.

През август фирмите в сферата на услугите започнаха да наемат повече персонал след шестмесечни непрекъснати съкращения, сигнализирайки за известно възстановяване на пазара на труда, който беше силно засегнат от резкия спад при търсенето и епидемични ограничения по-рано през годината.

Новото проучване на Caixin също така показва, че увеличаващото се вътрешно търсене  стимулира нови поръчки в сектора, като новите експортни поръчки, получени от китайските фирми в сферата на услугите отново започнаха да сключват договори през август, макар и с по-бавни темпове от предходния месец.

Общият PMI индекс, измерващ бизнес активността в промишлената и в сферата на услугите, нарасна през август до 55,1 пункта от 54,3 пункта месец по-рано благодарение на много солидна експанзия в промишлеността. Това е ясен сигнал за ускоряване на цялостната икономическа активност в Китай.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна