Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия е уверена, че ЕС и САЩ могат да разрешат търговските спорове

Петер Алтмайер, министър на икономиката на Германия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският министър на икономиката Петер Алтмайер изрази увереност, че Съединените щати и Европейският съюз могат да разрешат двустранните търговски проблеми и по-специално спора относно субсидирането на самолетостроителните компании "Еърбъс" и "Боинг", съобщава Ройтерс.

Говорейки пред Комисията по търговия на Европейския парламент, Алтмайер заяви, че срещата между президента на САЩ Доналд Тръмп и бившия шеф на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер през юли 2018 г. до голяма степен е предотвратила ескалация на напрежението, но не е разрешила всички проблеми.

Двете страни имат дългогодишен спор относно субсидиите за американската компания "Боинг" (Boeing) и неговия европейски конкурент "Еърбъс" (Airbus). През миналата година Световната търговска организация даде на САЩ правото да наложи наказателни тарифи на произведени в ЕС стоки на стойност 7,5 млрд. долара, като се очаква в близките седмици СТО да позволи предприемането на аналогични мерки и от страна на ЕС по казуса с "Боинг".

Петер Атламейт посочи, че и двете страни имат интерес да разрешат различията си по отношение на тези субсидии, като добави, че ЕС е направил предложения в тази посока.

"Както и преди аз съм уверен, че ще бъде възможно да се избегне голяма ескалация. Ако нашият партньор не иска това, тогава ние естествено ще защитим европейските интереси", отбеляза той.

Алтмайер се позова на разговори, които е водил бившият еврокомисар по търговията Фил Хоган и който успя да уреди мини търговска сделка със САЩ за премахване на митата върху американските омари преди да подаде оставка заради нарушаване на противоепидемичната карантина в Ирландия.

През юли Фил Хоган призова администрацията на Тръмп "незабавно" да отмени санкциите срещу "Еърбъс", като предупреди, че Брюксел "ще бъде готов да се възползва напълно от собствените си санкционни права", ако двете страни не успеят да постигнат споразумение.

"Ще продължим тези разговори с цялата необходима сериозност. Има първите положителни сигнали и се надяваме, че ще можем да ги засилим", посочи днес немският министър Алтмайер.

ЕС все още е обект на високи американски мита върху вносна стомана и алуминий, но Вашингтон досега не е изпълнил заплахата да наложи мита върху вноса на автомобилите от ЕС. Двете страни също са в спор относно плановете на ЕС за данъчно облагане на компаниите за цифрови услуги, което ще засегне най-вече американските технологични гиганти.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна