Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на търговският дефицит на САЩ през юли до 12-годишен връх

Търговският дефицит на САЩ се разшири рязко през юли, достигайки 12-годишен връх с оглед на по-силно нарастване на вноса от износа, показват данни на Департамента по търговия, които предполагат, че нетната търговия може да се отрази негативно на икономическия растеж (на БВП) през третото тримесечие.

През юли 2020-а година международният дефицит на САЩ при търговията със стоки и услуги скочи с цели 18,9% до 63,6 млрд. долара от 53,5 млрд. долара през юни и очаквания за дефицит от около 58 млрд. долара. Това е най-големият американски търговски дефицит от юли 2008-а година насам.

Основна причина за рязко нарастване на дефицита е повишаването на вноса в САЩ с цели 10,9% до 213,7 млрд. долара, като в същото време американският износ нарасна с 8,1% до 168,1 млрд. долара. Вносът само на стоки се увеличи с 12,3% до 196,4 млрд. долара, докато износът на стоки нарасна с 11,9% до 115,5 млрд. долара.

Въпреки че големият дефицит би трябвало да се отрази негативно на данните за БВП през третото тримесечие, солидното увеличаване на вноса е сигнал за по-силно вътрешно потребление в САЩ, докато нарастването на експорта е знак за увеличено търсене на американски стоки в чужбина и за подобрено потребление зад граница.

Световната икономика обаче все още е доста по-слаба в сравнение с нивата от преди коронавирусната пандемия и се очаква да отнеме време, преди тя да се възстанови напълно.

Показателно за това е намаляването на американския износ през юли спрямо същия месец на 2019 година с цели 25,2% и на вноса в САЩ с 12,9 на сто.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени