Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забавяне на активността в сектора на услугите на САЩ през август

Бизнес дейността в американската сфера на услугите се забави през август от високото юлско ниво, но продължава да се разширява за пореден месец, показва проучване на Institute for Supply Management (ISM).

Индексът ISM, измерващ активността извън промишлеността, се понижи през август до 56,9 пункта от 58,1 пункта през юли, задържайки обаче над важното ниво от 50 пункта за трети пореден месец и след като отскочи рязко от априлското многогодишно пандемично дъно от 41,8 пункта (най-ниското ниво от март 2009 г.).

Задържане над важното ниво от 50 пункта е знак за растеж в сектора на услугите, който формира близо две трети от икономическата активност в САЩ.

По-рано тази седмица ISM представи данни, показващи силна експанзия на промишлената активност през миналия месец.

Индексът на новите поръчки в сферата на услугите спадна до 56,8 пункта, след като през юли нарасна до рекордните 67,7 пункта, но индексът на експортните поръчки нарасна до 55,8 от 46,3 пункта, а този, измерващ заетостта, се повиши до 47,9 от 42,1 пункта през юли, но остава под важното ниво от 50 пункта, което е знак за продължаващо съкращаване на работни места.

Ценовият ISM индекс при услугите пък скочи силно до 64,2 пункта от 57,6 пункта, достигайки най-високо ниво от ноември 2018-а година, което е знак за наличието на инфлационен натиск.

По-рано днес агенция Markit представи резултати от аналогичното си проучване, като индексът PMI в сферата на услугите на САЩ нарасна през август до 55,0 пункта от 50,0 пункта през юли.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна