Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания обмисля нов закон, който отменя част от споразумението за Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британските министри обмислят приемането на нов закон, който ще отмени ключова част от постигнатото миналата година споразумение за напускане на ЕС. 

Премиерът Борис Джонсън по-късно ще изложи плановете на правителството, като се очаква да заяви, че ако до 15 октомври сделка не бъде постигната „двете страни трябва да продължат напред“.

С планирания закон ще се елиминира изискването за нови митнически договорености в Северна Ирландия, които предвиждат избягване на завръщането на проверките по границата с Република Ирландия. Осмият кръг от преговори за Брекзит започва във вторник, но в навечерието му вестник „Файненшъл таймс“ пише, че подготвяния Закон за вътрешния пазар означава „скъсване“ на вече постигнато споразумение с Брюксел.

Законът засяга и държавните помощи. Очаква се днес Борис Джонсън задочно да се обърне към европейските преговарящи с думите, че приключването на излизането от ЕС без търговска сделка ще бъде „добър резултат“. По-рано главният британски преговарящ Дейвид Фрост каза, че Обединеното кралство не се страхува от сценария „без сделка“.

Лейбъристите обвиниха правителството, че отново играе опасна игра в Северна Ирландия. Ирландският външен министър Саймън Ковъни, който имаше ключова роля при подписването на Протокола за Северна Ирландия, коментира като „много неразумен“ хода на британското правителство.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна