Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Заради Covid-19

Потреблението на електроенергия в ЕС още е под обичайните равнища

От средата на март 2020 година страните членки на ЕС взеха ограничителни мерки, за да забавят разпространението на Covid-19. Тези мерки включваха затваряне на заводи, училища, ресторанти, барове и хотели и изискваха от хората да си останат вкъщи. Много компании понижиха производствените равнища заради липса на търсене или прекъсване на веригата за доставки. Рестрикциите действаха с пълна сила през целия април.

До края на май и през юни много страни започнаха частично да премахват ограниченията и туристическият сезон стартира. Юнските данни обаче сочат по-ниско потребление на електроенергия в ЕС в повечето държави членки, отчита Евростат, предаде БТА.

Общо в ЕС консумацията на електричество през юни тази година е била със 7,6 процента под най-ниската юнска стойност между 2016 и 2019 година, сочи публикувана днес оценка.

Спрямо най-ниската стойност за юни за периода от 2016 година досега Гърция, Испания, Хърватия, Кипър, Полша и Словения отчитат спад от над 10 процента.

Тъй като туризмът е важен сектор за повечето от тези страни, вероятно намаляването на туристите е довело до по-слабо потребление на електроенергия. Туристическият сектор понесе значителни загуби заради предупрежденията за пътуване и налагането на карантинни мерки, припомня Евростат.

В седем държави членки (Дания, Германия, Италия, Люксембург, Австрия, Португалия и Финландия) консумацията на електроенергия е намаляла с 5 до 10 на сто, а в осем понижението е между 1 и 5 процента (Белгия, България, Чехия, Франция, Унгария, Холандия, Румъния и Словакия) спрямо референтната стойност.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от