Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Insee прогнозира спад на БВП на Франция с 9% през 2020 година

Очаква се френската икономика да се свие с 9% през тази година на фона на коронавирусната криза, прогнозира във вторник Националният институт за статистика и икономически изследвания на Франция (Insee).

Това би представлявало по-умерен спад от правителствените прогнози за свиване на БВП с 11% в рамките на 2020 година. Самият френски финансово министър Брюно Льо Мейр също отбеляза по-рано този месец, че икономиката на страната може да се представи по-добре от очакваното до края на тази година, тъй като възстановяването й от последиците от коронавирусната пандемия се движи в "добра посока".

Междувременно Insee прогнозира, че брутният вътрешен продукт на страната вероятно ще скочи със 17% през третото тримесечие в сравнение с второто,  когато беше отбелязан рекорден срив от 13,8% и след понижение с 5,9% през първите три месеца на годината.

Според френската статистика икономическата активност е била на 81% от предкризисните нива през второто тримесечие на годината, като се очаква да нарасне до 95% от предпандемичното ниво през третото тримесечие и до 96% през последните три месеца на настоящата година.

Insee представи и данни, според които във Франция е била регистрирана нетна загуба на 215 200 работни места през второто тримесечие, включително на 158 200 в частния сектор и 57 100 в публичния сектор.

Миналата седмица френският премиер Жан Кастекс представи нов аниткризисен пакет за икономическо възстановяване на стойност 100 милиарда евро, целящ да създаде 160 000 работни места в цялата страна до края на 2020 г.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени