Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пострадал член на партия "Възраждане" ще съди държавата за полицейско насилие на 2 септември

Костадин Костадинов
Снимка: БГНЕС

Лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че срещу членове на формацията е извършено полицейско насилие по време на протеста на 2 септември. Един от най-тежко пострадалите ще съди държавата:

„Един от задържаните, който беше освободен в събота, е брутално пребит. Със счупен нос, счупена скула и счупена челюст. В момента неговата челюст е блокирана и ще се храни един месец със сламка. Този човек ще съди и ще осъди държавата за средна телесна повреда.

Костадинов отрече, че на антиправителствения протест на 2 септември са арестувани 30 членове на "Възраждане", повечето с криминални регистрации:

„Бяха арестувани 7 души. Нямат никакви криминални регистрации. Всички до един бяха освободени“.

От "Възраждане" твърдят още, че имат подозрения, че частни гардове, облечени с полицейски униформи, са участвали в разправа с протестиращите:

„Има доста съмнения, че там е имало преоблечени гардове от частна фирма, наета от ГЕРБ, която те използват като своя преторианска гвардия“.

Партията с идеи за реформа в образованието
"Възраждане" днес представи програма за реформа на образователната система. Тя включва план от 10 мерки, който ще бъде предложен за обсъждане в Образователното министерство. Сред исканията е премахване на делегираните бюджети на училищата и преминаване към финансиране изцяло от държавата, пренаписване на учебниците в патриотичен дух, намаляване броя на университетите и стратегия за поощряване на даровитите ученици с постижения в различни области, обясни лидерът на партията Костадин Костадинов: 
"Делегираните бюджети убиват образователната система в малките населени места. Това е пълен абсурд! Не може да имаш печелившо училище!!".
От "Възраждане" смятат още, че противоепидемичните мерки в училището - като дистанционно обучение и маските, разрушават образователния процес.
"Поредица от абсурдни, абсолютно необосновани мерки, които имат една-единствена цел - да унищожат учебния процес".
От 10 септември започват представяне на плана за реформа в открити срещи с учители и родителски настоятелства. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна