Eмисия новини
от 14.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Минималното дневно обезщетение за безработица ще бъде 12 лева

| обновено на 09.09.20 в 18:11
Снимка: Ани Петрова

Размерът на минимално обезщетение за безработица се увеличава от 9 на 12 лева на ден за периода от 1-ви октомври до 31-ви декември 2020-а година. Това решиха депутатите от комисиите по бюджет и финанси и по труда и социалната политика.

Те одобриха промени в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2020 година. Увеличението на обезщетението ще се отрази благоприятно на над 30 000 безработни средно на месец.

Друга одобрена от депутатите промяна предвижда от 1-ви октомври срокът за получаването на минимално обезщетение за безработица да се удължи от сегашните четири на седем месеца за хората, които са придобили право на обезщетение преди изтичането на три години от предходно упражняване на такова право.

Заместник-социалният министър Лазар Лазаров каза, че нужните средства за увеличение на минималното обезщетение и на срока му са 14 милиона лева:

"В рамките на гласувания вече бюджет на Фонд "Безработица" за 2020 година и с неговото увеличение почти 1,438 милиарда лева, така че не налага допълнителен разход от страна на Държавния бюджет".

Основната критика беше от депутатите от БСП. Виолета Желева:

"Смело мога да заявя, че това е единствената реална антикризисна мярка на правителството, която се предлага, но за съжаление, твърде закъсняла".

Тя припомни, че социалистите настояваха минималното обезщетение да е 60 процента от минималната заплата или 17 лева на ден.

Депутатите от Социалната комисия приеха внесен от правителството проект за промени в Кодекса на труда. Той предвижда редица изменения, сред които възможност на браншово и отраслово равнище да се договаря извънреден труд до 300 часа годишно, вместо сегашните 150.

Бяха отхвърлени предложения от "Обединени патриоти" 15-и август да се включи сред официалните празници, както и това 24-ти май да бъде преименуван на Ден на българската писменост, просвета и култура.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.