Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия с протест пред германския посланик относно ситуацията около Навални

Навални

Пред посланика на Германия в Русия е бил изразен решителен протест във връзка със ситуацията около Алексей Навални. Това съобщиха от пресслужбата на руското министерство на външните работи.

На посланик Геза Андреас фон Гайр, който беше извикан в министерството на външните работи, е било заявено, че Германия отправя към Русия голословни обвинения и ултиматуми в контекста на заболяването и хоспитализирането на Навални и че Берлин използва възникналата ситуация като повод за дискредитиране на Москва на международната арена.

Руската страна е настояла да получи конкретен и подробен отговор на изпратеното от генералната прокуратура на Русия до германските власти запитване.

По-рано министърът на външните работи Сергей Лавров също разкритикува поведението на Берлин.

"Не ни устройва реакцията на нашите закономерни, законни и легитимни изисквания за изпълнение на задълженията по междуправителственото споразумение за правна помощ. Не ни устройва и абсолютно неприемливия тон, с който позицията на германската страна достига до международната общност", посочи Лавров. 

Отсъствието на отговор ще се разглежда като отказ на Берлин от установяване на истината в рамките на обективно разследване, а неговите предишни и по-нататъшни действия – като „груба и враждебна провокация срещу Русия“, заявяват от външното ведомство и предупреждават:

"Последиците от подобна политика ще са за сметка на германските власти и техните съюзници в Европейския съюз и НАТО".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна