Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Навални е в съзнание и си спомня всички детайли около пътуването, при което бе отровен

| обновено на 10.09.20 в 16:18
Алексей Навални
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Алексей Навални е дошъл в пълно съзнание и си спомня всички детайли около пътуването, при което бе отровен. Това съобщава германското списание „Шпигел“.

Руският опозиционер се възстановява от отравянето с нервнопаралитичното вещество "Новичок" и вече е способен отново да говори, съобщи още изданието. В резултат на това полицията е увеличила охраната му в болницата „Шарите“ в Берлин, където той бе преместен за лечение, след като бе отровен в Русия.

Критикът на Кремъл е лекуван, след като му призля по време на вътрешен полет в Русия миналия месец. Германия иска обяснения от Русия за станалото, но тя отрича да е замесена по някакъв начин.

Алексей Навални вече се е възстановил до толкова, че при него пускат и посетители. Досега можеха да го виждат само лекарите и съпругата му.

„Шпигел“ съобщава и че полицията е увеличила охраната му и е затегнала контрола за влизане в болницата поради опасения, че може да последват нови атентати. Властите смятат, че след като Навални е дошъл в съзнание и си спомня всичко, би могъл да застраши отровителите си и те да вземат съответните мерки.

ЕПА/БГНЕС

Полицията в Берлин потвърди, че правителството я е натоварила с охраната на известния дисидент.

Миналата седмица германските лекари заявиха, че имат стопроцентова сигурност, че Навални е бил отровен. Смята се, че е имало опит той да бъде убит с "Новичок" от ново поколение. Следи от него са били открити по ръцете му и по бутилка с вода, от която той е отпил.

Като реакция на това, канцлерът Ангела Меркел настоя Кремъл да даде обяснения за случая. Москва отрича да има общо с атентата. Отношенията между Германия и Русия се обтегнаха и е възможно да се стигне дори до спиране на строежа на газопровода „Северен поток 2".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна