Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теменужка Петкова: ЕС не ни поставя срок да затворим въглищните централи

| обновено на 10.09.20 в 17:24
Теменужка Петкова и Пламен Димитров
Снимка: БГНЕС

ЕС не поставя изискване пред България да затваря въглищните си централи до определен срок. Това отново заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която участва във форум за социалния диалог в сектора, организиран от КНСБ. По думите ѝ обаче някои от мощностите ще бъдат изведени и ще отпаднат поради амортизация. 

"Основният акцент в енергийния сектор е да се намали производството на електрическа енергия, такава, която генерира емисии. Никой не е казал, че трябва да бъдат закрити тези централи и Европейската комисия много ясно казва, че тези мощности могат да бъдат подпомагани от държавите-членки до 2025-а година. След тази дата централите трябва да работят на пазарен принцип, да продават своята енергия, но никой не е казал, че тези мощности трябва да спрат да работят. Такова нещо няма" - категорична беше министър Теменужка Петкова и добави:

"В нито един документ на Европейския съюз, в нито една директива, няма да видите текст, от който да става ясно, че до датата Х, Y или Z трябва да бъдат затворени въглищните централи. В тези документи се говори единствено и само за целите, които си поставя Европейския съюз като такъв, като постигане на нулеви въглеродни емисии и начините, по които това може да се случи".

Акцент във форума беше социалния диалог и колективното трудово договаряне в сектор "Енергетика". 

Президентът на КНСБ Пламен Димитров подчерта, че един от проблемите е неравенството в заплащането в сектора: "

Малко над пет пъти е разликата между минималните и максималните доходи по отделните квалификационни групи. Неравенствата в заплащането се притъпяват и намаляват единствено в съответния сектор и бранш през договаряне на съответни минимални стандарти на браншово и секторно ниво".




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна